BEMBO FEST

"JA IMAM LUTKU U ORMARU": Predstava o različitosti snažno ispovjednog tona

Domagoj Mrkonjoć kao Julijan u svom emotivnom putovanju u kojem "izlazi iz ormara" odijeva i navijački dres West Hama, u kojem je s ocem odlazio na nogometne utakmice. On na sceni glumi i svoju brižnu, razvedenu i usamljenu majku, autoritarnog oca koji je uvijek spreman pomoći, i iskrenu i direktnu sestru Sofiju. Svih njih suočava sa svojom seksualnom orijentacijom, i na sceni kroz svoje emotivno putovanje Julijan iz različitih kutova zapravo osvjetljava univerzalne teme

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Domagoj Mrkonić kao Julijan u prizoru iz predstave (Snimio Miran Hajoš)

Domagoj Mrkonić kao Julijan u prizoru iz predstave (Snimio Miran Hajoš)


Predstavom Tigar Teatra "Ja imam lutku u ormaru" Marie Ines Falconi u režiji Vjere Vidovigra u kojoj glumi Domagoj Mrkonjić, nastavljen je u Balama na "Bembo Fest" - Prvi kazališni festival malih formi. Bio je to još jedan umjetnički zanimljiv dijalog između umjetnika i publike koji su se i ovaj put okupili na impresivnom Trgu Tomaso Bembo.

Odrastanje, obitelj, prijateljstvo

- "Ja imam lutku u ormaru" suvremeni je tekst koji pokušava govoriti o odrastanju i traumi s kojom se nose oni koji su na bilo koji način drugačiji, ali i o važnosti konteksta – obitelji i prijateljstva u takvoj situaciji. Bitno je naglasiti kako tekst o tome progovara s vremenskim odmakom od opisanih zbivanja dok se ista ne spoje u jednu točku sa sadašnjošću. S takvim vremenskim odmakom, kroz ponovno proživljavanje traume ali i rekapitulaciju događanja, tekst pruža mogućnost sagledavanja šire slike priče odnosno tema odrastanja, obitelji i prijateljstva jer ih, lociravši se i tekstualno u prostoru kazališta, nanovo proživljava i propitkuje, zapisali su autori uz rad na predstavi.

A, Domagoj Mrkonjić kao iznimno prirodan Julijan u predstavi snažno ispovjednog tona na sceni je sam. Tu je tek stol i videoprojektor. Umjesto starog ormara s uspomenama, kroz koje progovara o svojoj različitosti, tu je i CD sa slikama, uspomenama iz djetinjstva i odrastanja. Među njima je i lutka, koju je ukrao sestri dok su se kao djeca igrali njegove najdraže igre "gostiju", u kojoj je on našminkan i preodjeven u gospođu zapravo bio gost. Igra nije bila dugog vijeka. Prekinuta je grubom očevom zabranom i oštrim skidanjem šminke. Igrao je i košarku, i u ormaru, zapravo na CD-u, je i dres košarkaškog kluba u kojem je kao 14-godišnjak klupskom kolegi priznao da mu se "sviđaju dečki." Mrkonjoć kao Julijan u svom emotivnom putovanju u kojem "izlazi iz ormara" odijeva i navijački dres West Hama, u kojem je s ocem odlazio na nogometne utakmice. On na sceni glumi i svoju brižnu, razvedenu i usamljenu majku, autoritarnog oca koji je uvijek spreman pomoći, i iskrenu i direktnu sestru Sofiju. Svih njih suočava sa svojom seksualnom orijentacijom i na sceni kroz svoje emotivno putovanje Julijan iz različitih kutova zapravo osvjetljava univerzalne teme. Publika je tu tek svjedok Julijanovog puta oslobođenja. Svjedočanstvo a ne navijanje i zauzimanje strana, i u glumačkom i u redateljskom smislu, to je u predstavi "Ja imam lutku u ormaru" snažno naglašena pozicija.

Autorski tim predstave

Dramaturg predstave je Filip Jurjević. Pohvale idu i Maji Galović, koja je prevela tekst Marie Ines Falconi, kao i Kristini Sajbert, autorici prilagodbe teksta na hrvatski. Scenografija i kostimografija djelo su autorskog tima predstave, za izbor glazbe pobrinuo se Domagoj Mrkonjić, a za oblikovanje video projekcija Leo Vukelić i Domagoj Mrkonjić.

Podsjetimo, Prvi kazališni festival malih formi Bembo Fest održava se u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine

Bale i Turističke zajednice Općine Bale, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. i Glasa Istre. Festival, koji publici svakog četvrtka donosi predstave iz međunarodnog kazališnog programa, trajat će do sredine rujna. Bembo Fest je dio Prvog art simpozija u Balama, a ulaz na sve predstave je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater