PREDSTAVA ROBERTE DUBAC U INK-U

IL VANGELO DEL NEMICO: Osebujan i zanimljiv dijalog uz bogate metafore

Redatelj je Giulio Settimo, a glume Elena Brumini i Mirko Soldano. Predstava je na programu u srijedu, 13. siječnja u 20 sati u INK-u

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Roberta Dubac, pjesnikinja, pripovjedačica, višestruko nagrađena književnica (Snimila Erika Quattrocchi)

Roberta Dubac, pjesnikinja, pripovjedačica, višestruko nagrađena književnica (Snimila Erika Quattrocchi)


"Il vangelo del nemico/Evanđelje neprijatelja" naziv je predstave prema tekstu Roberte Dubac koju će Talijanska drama Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca izvesti u srijedu, 13. siječnja u 20 sati u pulskom kazalištu.

Redatelj je Giulio Settimo, a glume Elena Brumini i Mirko Soldano.

- Predstava je rođena u obliku pripovijesti, ali sam joj od samoga početka podarila dramaturški oblik te poslala za natječaj za kulturu i umjetnost Istria Nobilissima, gdje je nagrađena 2019. u kategoriji kazalište. Godinu dana kasnije riječka Talijanska drama odlučila je uprizoriti to djelo. To je dijalog dvoje protagonista koji imaju ulogu, ali ne i ime, nalaze su usred šume, u mogućem, realnom prostoru, koji je istodobno i mentalni prostor. Stvarni su, ali to su i personifikacije dviju hemisfera mozga, polarnosti našega uma. Njihov je dijalog pokušaj da se susretnu, da se pronađu usred prirode, koja je tu poput trećeg protagonista, kazala nam je Dubac, ističući da je tekst inspiriran Beckettom.

- Promocija naše kulture jedan je od ciljeva ansambla. Postoji li bolji način za ostvariti cilj od kazališnog uprizorenja pobjedničkog teksta književnog natječaja "Istria Nobilissima" za 2019. godinu? Predstava govori o posljedicama naših strahova kroz dijalog koji podsjeća na Beckettovo kazalište u 'mirnom ratu' između oksimorona i sjećanja. Dva lika, vojnik i civil, moraju dovršiti misiju na neodređenom mjestu i ponovo podići staru granicu. Strah se probija i zaustavlja vrijeme. Sučeljavaju se dvije strane jednog jedinog bića.

Emocije se suprotstavljaju logičkom razmišljanju. Sumnja bježi umu i blokira sve radnje dok sjećanja ne izniknu i sirova svijest ne ispliva na površinu, naveli su iz Talijanske drame u najavi predstave.

Roberta Dubac je istarska književnica, koja je svojim radovima postigla zapažene rezultate, kako u poeziji, tako i u prozi te s kazališnim tekstovima. Nagrađena je na Istria Nobilissima, a bavi se i promicanjem dijalekta.

Trenutno živi i radi u talijanskoj regiji Lombardija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini