TEATAR FORT FORNO "Istarske priče" i "Sanjari budućnosti" na Kaštelu

Dvije predstave u režiji Roberta Raponje za pulsku publiku

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Iz predstave "Istarske priče"  (Danilo MEMEDOVIĆ)

"Istarske priče" na rasporedu su 28. kolovoza, a "Sanjari budućnosti" 29. kolovoza, obje u 21 sat, na pulskom Kaštelu u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.   Riječ je o predstavama, uspješnicama baljanskog Teatra Fort Forno

Dvije predstave u režiji Roberta Raponje bit će izvedena u srijedu, 28. i u četvrtak 29., kolovoza na pulskom Kaštelu u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. "Istarske priče" na rasporedu su 28. kolovoza, a "Sanjari budućnosti" 29. kolovoza, obje u 21 sat. Riječ je o predstavama, uspješnicama baljanskog Teatra Fort Forno.

Priče iz Istre

Priča o predstavi "Istarske priče" započela je zahvaljujući uloženom trudu Općine Bale koja je prepoznala važnost razvoja kulturnog turizma, a kada je od države na korištenje dobivena stara austrougarska utvrda Fort Forno iz 1904., počeo je pravi život ove kazališno-turističke misije koju promiče kazalište s vizijom - Teatar Fort Forno. Naime, austrougarska utvrda Fort Forno prošle je godine preuređena u kazališnu pozornicu u sklopu projekta trgovačkog društva Fort Forno iz Bala, posebno zahvaljujući potpori Zaklade Mon Perin, idejnog začetnika i osnivača Plinia Cuccurina i Općine Bale.

"Tko smo, što smo, odakle dolazimo, zašto u Istri ostajemo ili samo prolazimo. Dočekat će vas glumačka družina spremna na igru, pjesmu, ples, zabavu i šalu - brzopotezno će vam odigrati priče iz Istre, onako kako slijede od prahistorije do današnjih dana. Čekamo vas. Sudjelujte! Hvala", ističe se u najavi "Istarskih priča".

U predstavi nastaloj prema tekstu Borisa Snekera, glume Sanja Mikitišin, Katica Šubarić, Aleksandra Pejić, Ana Šantar, Tena Ljubić Milić, Igor Pavlović, Igor Greksa, Andrea Tich, Nikola Živanović, Filip Sever, Nenad Pavlović, Silvio Švast, Mihael Elijaš, Davor Tarbuk i Dominik Karaula. Glazbenici su Erivin Lustig, Anđela Ćaćić, Domagoj Ivanković i Anna Jurković. Glazbu potpisuje Massimo Brajković, skladatelj iz Rovinja.

Radosna apokalipsa

Predstavu "Sanjari budućnosti" također je realizirao isti tim u režiji Roberta Raponje, zahvaljujući scenariju Borisa Senkera i s glazbom Massima Brajkovića. Predstava je premijerno izvedena 10. kolovoza u tvrđavi Fort Forno u Balama.

Glume: Selma Alispahić, Anđela Čačić, Mihael Elijaš, Igor Greksa, Andras Hathazi, Tomas Hathazi, Domagoj Ivanković, Anna Jurković, Dominik Karaula, Ervin Lustig, Tena Ljubić Milić, Sanja Mikitišin, Igor Pavlović, Ivan Pavlović, Aleksandra Pejić, Filip Sever, Ana Šantar, Katica Šubarić, Silvijo Švast, Davor Tarbuk, Andrea Tich i Nikola Živanović.

"Proljeće je godine 1914. Teku posljednji mjeseci 'radosne apokalipse', kako je vrijeme uoči Velikoga rata nazvao ubojiti satiričar Karl Kraus, Bečanin, koji je, uzgred rečeno, u prosincu 1913. održao jedno od svojih javnih predavanja u salonu hotela Riviera u Puli. Na brijunskom otočju u kratkom predahu od psihijatrijske prakse uživa Doktor, također Bečanin, koji je pak stekao slavu i brojne osporavatelje tumačenjem snova. Njegovo je ime vrlo vjerojatno Sigmund Freud, ali ne mora biti, a i nije on važan. Važna je stanovita gospođa ili gospođica Histria, koja mu dolazi sa svojim problemom - sanja sanjanje snova, tuđih. Njihov nas razgovor uvodi u te snove i vodi kroz njih. U snovima što ih neobična gospođica ili gospođa sanja te izaziva Doktora da ih protumači ako umije prolijeće pulsko 'zlatno stoljeće', koje počinje slomom Napoleonova carstva i dolaskom ovih krajeva pod habsburšku vlast, a okončava slomom Habsburške monarhije, piše u najavi predstave koju je odlično primila domaća i inozemna publika tijekom dosadašnjih izvedbi.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of