KAZALIŠNO LJETO INK-a

DRAMSKI STUDIO: Polaznici će u deset dana osmisliti svoje kratke kazališne uratke

| Autor: Zoran ANGELESKI
Prijavljena su 24 polaznika Dramskog studija, a završne prezentacije su 10. srpnja u INK-u (INK)

Namijenjen polaznicima Dramskog studija INK, program je koncipiran kao mala kazališna škola, a u osmišljavanju kazališnih uradaka pomoći će im dramski i plesni pedagozi Dramskog studija koji će voditi radionice dramaturgije, koreografije i kreativnog pisanja

'Kazališno ljeto', intenzivni edukativni program Dramskog studija INK-a počelo je jučer u pulskom kazalištu. Ovaj intenzivni edukativni program naziva 'Kazališno ljeto' namijenjen polaznicima Dramskog studija INK traje do 10. srpnja, a program je koncipiran kao mala kazališna škola koja će polaznicima omogućiti da, na kraju dvotjednog procesa, samostalno, osmisle, pripreme i izvedu svoje kratke kazališne uratke.

Intenzivni program

U tome će im pomoći dramski i plesni pedagozi Dramskog studija koji će, u središnjem dijelu programa, voditi radionice dramaturgije, koreografije i kreativnog pisanja. Na program je prijavljeno 24 polaznika Dramskog studija, a završne prezentacije održat će se u petak, 10. srpnja u 20 sati u INK-u.

Budući da je Istarsko narodno kazalište bilo zatvoreno tijekom korona krize, a rad Dramskog studija preselio na internet, u INK-u su odlučili tijekom ljeta, kada su popustile stroge epidimiološke mjere, svojim članovima srednjoškolskog i studentskog uzrasta osmisliti desetodnevni intenzivni program.

Radionicu uvoda u dramaturgiju "Junakov put" vodi Aleksandar Bančić. Koristit će se Campbellovom teorijom, istražiti elemente koje čine priču, analizirati razne primjere iz dramske književnosti, a sve kako bi stvorili jasnu ideju o dramskoj strukturi koja će pomoći polaznicima da s lakoćom stvore svoja originalna kazališna djela. Joseph Campbell je bio američki književni teoretičar koji je, istraživanjem mitova iz cijeloga svijeta, razvio teoriju da svaka priča sadrži iste elemente.

Radionicu uvoda u koreografiju vodi Andrea Gotovina. Sama riječ koreografija prvotno je značila; plesna notacija - sustav znakova za bilježenje plesnih pokreta i figura. U novije vrijeme koreografija predstavlja umjetničko ostvarenje nekog sadržaja koristeći se izražajnim sredstvima plesa; režija plesa. Međutim na pitanje "Kako stvoriti taj ples", jednostavno možemo reći 'Stavi sebe u pokret'. Na ovoj radionici polaznici će se upoznati s različitim koreografskim praksama, načinima stvaranja i određivanja koreografskih objekata, koji čine kostur koreografije te upisivanje tijela i pokreta u prostor i vrijeme. Upoznat će se s načinima kako određenu ideju izraziti i oformiti fizičkim vokabularom. Za radionicu nije potrebno i ne očekuje se prethodno plesno znanje.

Kako kreirati lik

Radionicu kreativnog pisanja "U potrazi za likom" vodi Marijana Peršić. Autori u potrazi za likovima ili likovi u potrazi za autorima? Svaku priču nose likovi. Što utječe na nastanak lika? Kako kreirati lik? Američki dramatičar mađarskog porijekla Lajos Egri kaže da se likovi pronalaze svugdje oko nas, prepoznajemo ih i svi bi oni htjeli da su važni i da za njih imamo simpatije. U ovoj će se radionici istražiti i ponuditi okvir u izgradnji likova, stvarajući pritom svoje vlastite.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini