IZLOŽBA Andree Kulunčić u Puli

ŽENE POLITIČKE ZATOČENICE GOLOG OTOKA: Izopćeno pamćenje ženskog iskustva traume

| Autor: Zoran ANGELESKI
(Snimila: Andrea Kulunčić)

(Snimila: Andrea Kulunčić)


 "Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete" naziv je izložbe Andreje Kulunčić koja će se, počevši od petka u 17 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na pulskom Kaštelu, moći razgledati idućih deset dana, do nedjelje 18. travnja.

Umjetničko-istraživačko-aktivistički projekt

Postojanje ženskog političkog logora na otocima Sveti Grgur i Goli otok (Radilište V) u kojima je, naizmjenično, u razdoblju od 1950. do 1956. bilo zatvoreno oko 860 žena optuženih za povezanost s Informbiroom, u javnosti je slabo poznata činjenica. Čak i stručne i znanstvene rasprave o Golom otoku tematiziraju gotovo isključivo muški logor i njegov biopolitički režim.

Umjetničko-istraživačko-aktivističkim projektom "Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete", vizualna umjetnica Andreje Kulunčić reagira na činjenicu da su u dominantnom povijesnom narativu o političkom logoru Goli otok, kao i u javnom govoru o njemu, u potpunosti zanemarene specifičnosti ženskog iskustva traume.

Stoga u suradnji s timom stručnjakinja, antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, autorica zahvaća ovaj kompleksni problem strateški razvijajući projekt kroz nekoliko dionica i smjerova. Pritom se koristi resursima umjetnosti kao kanalom za komemoriranje izopćenog pamćenja.

Naime, umjetnost, za razliku od drugih disciplina, može intervenirati na mjestima institucionalnih puknuća zahvaljujući svojim fleksibilnim strategijama, disciplinarnim mimikrijama, aproprijacijama metoda, alata i tehnika, a iznad svega etičkim zahtjevom koji postavlja.

Ples, glas, zvuk i okupljanje sjećanja

Ovdje predstavljeni segment projekta uključuje istraživanje mogućnosti transferiranja iskustva kroz medije plesa, glasa i zvuka u izvedbama plesačice Zrinke Užbineci, glazbenica Jasne Jovićević i Annette Giesriegl na povijesnim lokalitetima, te okupljanje sjećanja bivših zatočenica.

Kako se navodi u najavi, u interferenciji dokumentarnog i umjetničkog materijala, kroz medij umjetničke instalacije, izložba povezuje simboličko i stvarno iskustvo prepoznavanja ženske traume. Objedinjujući istraživanja u sinkretički medij, uključuje i potencira osjetilnu dimenziju u procesima spoznaje upućujući nas na nestalnost, partikularnost i kanoniziranost znanja te gradi osjetilni povijesni narativ.

Nakon 64 godine od raspuštanja golootočkog logora, umjetničkom intervencijom prvi put su na lokalitetu ženskog političkog logora postavljene info table o njegovu ustroju i povijesti te je započeto vizualno obilježavanje ženske memorije kao oblik trajnog spomenika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater