FACEBOOK EDUKACIJA MSUI-ja

STARA TISKARA: Od Austrougarske vojarne do prostora za suvremenu umjetnost

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Vojarna "Franjo Josip" je prvotni naziv zgrade u kojoj se danas nalaze MSUI, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, te Istarski ogranak DHK-a, a izgrađena je 1878. godine na mjestu nekadašnje crkve svetog Teodora u istoimenoj četvrti

Nedavno je na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti Istre započela serija dnevnih objava posvećena povijesti građevine u kojoj od 2011. godine uz Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula te Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika djeluje i Muzej suvremene umjetnosti Istre. Riječ je o sačuvanom istočnom krilu velike vojarne izgrađene u drugoj polovici 19. stoljeća za koju se još uvijek često koristi popularan naziv "Stara tiskara".

Traže se priče, fotografije, albumi

- Naime, tijekom više od sto pedeset godina postojanja, danas sačuvani dijelovi potvrđuju da nisu bitno mijenjali svoju vanjštinu, ali promijenjen je njihov sadržaj i funkcija koja se trajno usmjerila ka kulturnim sadržajima, prešavši dug put od vojne upotrebe, preko raznih utilitarno–proizvodnih funkcija; proizvodnji duhana, slijedit će proizvodnja namještaja, obuće, građevinske stolarije, postat će svojedobno i mjestom proizvodnje tiskanih materijala, te u konačnici mjesto za proizvodnju kulturnih sadržaja i suvremenu umjetnost, navode iz Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

Razglednica iz 1910. godine (Zbirka gradskog života, Povijesni i pomorski muzej Istre)

Ovi podsjetnici oblikovani su i zahvaljujući tome što je veliki dio vizualnog materijala na korištenje ustupio Povijesni i pomorski muzej Istre.

- Ovim putem želimo ne samo istaknuti vrijednost zgrade u kojoj Muzej djeluje, već učiniti korak više, otvoriti suradničku platformu. Vjerujemo kako među Vama ima sigurno onih čiji su roditelji, bake ili djedovi svojedobno radili u ovim prostorima. Pozivamo Vas da se prisjetite prošlih vremena, pregledate stare albume i podijelite s nama svoje/njihove priče, fotografije, zanimljive detalje iz prošlosti... Rado ćemo ih objaviti i upotpuniti ovaj pregled. Materijale možete slati mailom na msui@msu-istre.hr, navode iz Muzeja.

Vojna baza Monarhije

Nakon kratke francuske vladavine (1805. – 1813.), u Istru ulazi Austrija 1813. godine. Obzirom da su Francuzi sagradili niz obrambenih utvrda duž obale Istre, Austrougarska vlast odabire Pulu, a ne Trst za pomorsku vojnu bazu Monarhije.

- Obzirom na status Pule u sklopu Monarhije, u njoj je izgrađen Seearsenal, pomorski arsenal austrougarske ratne mornarice. Prvi radovi započeli su 1848. godine, izgradnjom triju skladišta, dok je kamen-temeljac arsenala 1856. godine položila carica Elizabeta. Istodobno su izgrađene Mornarička/Vojna bolnica i vojarna Franjo Josip. Razvojem Arsenala, 60-tih godina 19. stoljeća Pula postaje glavna ratna luka Monarhije. Vojarna "Franjo Josip" je prvotni naziv zgrade u kojoj se danas nalaze MSUI, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, te Istarski ogranak DHK-a, a izgrađena je 1878. godine na mjestu nekadašnje crkve svetog Teodora u istoimenoj četvrti. U zgradi je prvotno bila smještena 87. carska i kraljevska pješačka regimenta pod nazivom "Freiherr von Succovaty", a u hrvatskom prijevodu naziv zgrade glasi: Vojarna "Franz Joseph I." za smještaj pješačkih i topničkih postrojbi austrougarske vojske. Sva su nazivlja u doba austrougarske epohe bila trojezična, navode iz MSUI-a.

U zgradi je djelovala i Tvornica obuće "Astra Pula" u kojoj su se osamdesetih godina proizvodile i popularne tenisice marke Converse

Nakon završetka Prvog svjetskog rata izmjenom nosive konstrukcije dijela građevine zgrada, u čijem je izvornom istočnom krilu danas smješten Muzej, mijenja svoju prvobitnu namjenu te službeno postaje kraljevska tvornica duhana – Manifattura Tabacchi. Utemeljena je 30. svibnja 1920. godine, a svečano je otvorena 3. srpnja 1923. godine.

- Manifattura Tabacchi bila je od velikog značaja za razvoj grada Pule budući da je zapošljavala velik broj građana, prvenstveno žena, pa je tako u svojim prostorima imala i sobe za čuvanje djece radnica, svojevrsni vrtić, navodi se.

Tijekom Drugog svjetskog rata sjeverni dio zgrade, pročelje originalne vojarne, prilično je stradalo u savezničkom bombardiranju, te je zatim i potpuno porušeno. Na tom je mjestu 1956. godine izgrađena nova stambeno-poslovna zgrada prema projektu arhitekta Kazimira Ostrogovića. Zapadno i istočno krilo time postaju odvojene zgrade.

Konac korišten u tvornici Astra (Zbirka gradskog života, Povijesni i pomorski muzej Istre)

U istočnom krilu zgrade u poratno vrijeme djeluje tiskara, pa je od tog vremena zgrada zadržala nadimak "Stara tiskara" među građanima Pule. Tu je djelovala i tvornica obuće koja je mijenjala nazive, ali je najpoznatija pod imenom OOUR Astra Pula.

- Tvornica obuće "Astra Pula" gasi se 1990-ih s ratom te prostor skoro dva desetljeća biva ostavljen u tišini. U tom je razdoblju građevina doživjela materijalnu devastaciju i ostala, između ostalog, i bez dragocjenog industrijskog teretnog lifta, navode iz Muzeja.

Važno je istaknuti da su se u ovoj tvornici osamdesetih godina proizvodile i popularne tenisice marke Converse, bijele, kožne, s prepoznatljivom našivenom crvenom ili plavom zvijezdom, a minijaturne replike takvih tenisica izrađene su za posebnu ediciju "štafete mladosti", 1983. i 1986. godine.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom