ONLINE I U MUZEJSKOM IZLOGU

MUZEJ GRADA ROVINJA Virtualna "Spomenička knjižnica Stancoviciana" i umjetnička izložba u znaku pandemije

| Autor: Aleta BRATTONI
Građu vezanu za pandemiju koronavirusa v. d. ravnateljici Muzeja Tajani Ujčić predali su predstavnici rovinjskog Stožera civilne zaštite i Crvenog križa Evilijano Gašpić i Dajana Medić

Građu vezanu za pandemiju koronavirusa v. d. ravnateljici Muzeja Tajani Ujčić predali su predstavnici rovinjskog Stožera civilne zaštite i Crvenog križa Evilijano Gašpić i Dajana Medić


 

Izložba "Spomenička knjižnica Stancoviciana / Biblioteca memoriale Stancoviciana" otvorena je virtualno na Facebook stranici Muzeja grada Rovinja, u izlogu Muzeja umjetnici su predstavili svoje kreacije zaštitnih maskica * U sklopu akcije "Anno 2020 Covid 19" predstavnici Stožera civilne zaštite Grada Rovinja i rovinjskog Crvenog križa Muzeju grada Rovinja na trajno čuvanje predali su plakate i fotografije vezane za pandemiju

Muzej grada Rovinja jučer je nizom aktivnosti proslavio Međunarodni dan muzeja. Sve je počelo virtualnim otvorenjem izložbe "Spomenička knjižnica Stancoviciana / Biblioteca memoriale Stancoviciana" na Facebook stranici Muzeja.

- Virtualna izložba predstavlja tek 24 knjige od oko tri tisuće primjeraka Spomeničke knjižnice Pietra Stancovicha, odnosno Petra Stankovića, koji se čuvaju u našemu Muzeju. Osmišljena je 2018. godine, ali nije predstavljena javnosti. Radi se o svojevrsnoj virtualizaciji izložbe i kataloga koje je 1992. pripremio Bruno Dobrić, i tek je prvi mali korak u ponovnom vrednovanju ostavštine Petra Stankovića. Istovremeno predstavlja početak osuvremenjenog ispunjavanja želje Petra Stankovića da knjige budu dostupne javnosti, jer nam današnja tehnologija omogućuje da njegovu želju ispunimo i lokalno i globalno, kazala je v.d. ravnateljice Muzeja grada Rovinja Tajana Ujčić.

Barbanac Petar Stanković, odnosno Pietro Stancovich bio je svećenik, zemljoposjednik, polihistor i prije svega bibliofil, osoba radoznalog i svestranog duha. Iako je gotovo čitav svoj život proveo u rodnom i voljenom Barbanu, svoje je školovanje započeo u Rovinju. Njegova je ostavština bila jezgra i poticaj za otvaranje rovinjske Gradske knjižnice (Biblioteca Comunale), koja je otvorena 1859. godine u kući Cherin u ulici Valdibora.

Tijekom virtualnog otvorenja izložbe Andrea Milotić, diplomirana knjižničarka, koja je osmislila ovu izložbu je kao njezinu posebnost navela upravo mogućnost budućeg nadograđivanja sadržajima u virtualnom prostoru s obzirom na to da muzejska knjižnica ne posjeduje online katalog.

Prema najavi, tijekom daljnjeg rada bit će dostupni i prikazi knjiga iz medicine, teologije, talijanskog jezika i književnosti, geografije, astronomije, pomorstva, umjetnosti, poljoprivrede, matematike, prava, ekonomije te vedute grafičkih djela iz knjiga.

Inicijativu Muzeja Grada Rovinja pohvalio je Dalibor Paus, načelnik Barbana, rodnoga grada Petra Stankovića.

- Kao Barbancu izuzetno mi je drago da je Muzej Grada Rovinja povodom Međunarodnog dana muzeja upriličio upravo izložbu posvećenu Petru Stankoviću. Na taj način, gotovo 170 godina nakon smrti, Stanković i dalje čini ono što je činio čitavog života - povezivao svoj rodni Barban sa svijetom. Neka ova izložba bude početak suradnje Barbana i Rovinja i doprinos upoznavanju, pogotovo naših mlađih sugrađana, sa životom i djelom ovog osebujnog svećenika, pisca, polemičara, istraživača, izumitelja i nedvojbeno jedne od zanimljivijih istarskih ličnosti s kraja 18. i početka 19. stoljeća, kazao je Paus.

Svi zainteresirani izložbu mogu pronaći na stranicama Muzeja grada Rovinja, gdje je moguće preuzeti i nekoliko listova bojanke "Dodaj boje staroj knjizi" na temu spomeničke knjižnice. One koji obojene listove bojanke dostave na e-mail adresu info@muzej-rovinj.hr do konca svibnja dočekat će simboličan poklon.

Jučer su se ispred Muzeja grada Rovinja, u sklopu akcije "Anno 2020 Covid 19", okupili predstavnici Stožera civilne zaštite Grada Rovinja i rovinjskog Crvenog križa, Evilijano Gašpić i Dajana Medić, a kako bi Muzeju na trajno čuvanje predali građu - plakate i fotografije, vezane za pandemiju.

Još se jednom aktivnošću Muzej osvrće na pandemijsku situaciju. Naime, rovinjski su umjetnici iz Udruge "Amart", te umjetnici Hari Ivančić, Jadranka Kalenić, Branko Kolarić, Ivanka Ruk Ražov i Anselmo Tumpić ovih dana svoja slikarska platna zamijenili zaštitnim maskama koje im je donirao Obrt za izradu tekstilnih proizvoda "Studio Dada". Maskice su tako pretvorili u umjetnička djela, koja su zatim postavljena u izlog Muzeja, gdje ih mogu razgledati svi prolaznici.

- Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je Muzeji za jednakost: različitost i uključivost. Kao što znate, Muzej je smješten u povijesnoj palači Califfi i trenutno je prepun arhitektonskih barijera. No, u osmišljavanju novog stalnog postava, koji bi trebao predstavljati povijest Rovinja od prapovijesti do današnjih dana, namjeravamo ih ukloniti, kazala je Tajana Ujčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater