SANTANA PICCO

Mlada istarska umjetnica izlaže u Foto galeriji Lang u Samoboru: Provokativni crno-bijeli radovi na religijske teme

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Interpretirati elemente religijske tematike i kroz njih propitati društvene uvjetovanosti u kontekstu oprečnosti slobode i ne-slobode, prihvatljivog ne-prihatljivog predstavlja izričaj autorice u seriji crno-bijelih fotografija, stvorenih analognim tehnikama, a nastaloj 2015. godine, kazala je Ana Gruić.

U samoborskoj Foto galeriji "Lang" otvorena je prva samostalna izložba mlade istarske fotografkinje Santane Picco, koja živi na relaciji Berlin- Poreč. Izložba nosi naziv "Analogna uvertira'/'Analog Intro" i predstavlja izbor iz radova koja je Picco snimila klasičnom fotografskom tehnikom, odnosno na filmsku emulziju.

Razumijevanje i propitkivanje društva

"Uz modnu fotografiju za koju koristim suvremenu digitalnu fotografsku tehniku, privukla me neponovljivost snimanja na klasični film. Tako su nastale moje crno-bijele analogne fotografije koje po prvi puta izlažem u samoborskoj galeriji što je vodi kustos i poznati fotografski stručnjak Želimir Koščević", rekla nam je Santana Picco koja je studij snimanja završila na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Ana Gruić, kustosica izložbe, kaže kako je Picco interpretirala religijske motive na original način. "Interpretirati elemente religijske tematike i kroz njih propitati društvene uvjetovanosti u kontekstu oprečnosti slobode i ne-slobode, prihvatljivog ne-prihatljivog predstavlja izričaj autorice u seriji crno-bijelih fotografija, stvorenih analognim tehnikama, a nastaloj 2015. godine", kazala je Ana Gruić.

- Prožetost svakodnevnice s poznatim motivima, najčešće rezultira bez upitnim akceptiranjem njihove nazočnosti, no pokušaji razumijevanja i propitkivanja društva, ali i samoga sebe, započinje upravo suočavanjem s istima. Picco u samo središte svog rada smješta tijelo koje se oblikuje kroz snagu religije i otvara pitanja o mogućnostima izbora koje to tijelo ima, naglašava Ana Gruić i dodaje: "Fotografija ulazi u strukture ili im čini podlogu, mijenja značenja, propituje i svog autora i svog promatrača. Omeđenost fotografija crnim rubovima predstavljaju vrlo jasne i oštre granice koje ne dozvoljavaju prodor u njih same, ali ipak ne uspijevaju zamagliti postojanje i odvijanje događaja i izvan samog kadra. Uzimajući motive kao elemente fragmentirane cjeline i uspostavljajući odnos s predmetima, otkriva se autorska pozicija koja se ujedno i naglašava kao samo jedan način gledanja i poimanja. Pozicija promatrača nikako ne podrazumijeva zauzimanje pasivne uloge, već je njihov pogled suprotstavljen prizorima koji iziskuju očitanja uzimajući u obzir doživljaje iz drugačijih perspektiva."

Ugledna hrvatska foto-galerija

Samoborska Foto galerija "Lang" prva je hrvatska galerija posvećena isključivo fotografiji i u proteklih dvadesetak godina u njoj je izlagalo desetine hrvatskih i inozemnih fotografa različitih stilova i tehnika. Izložba mlade modne fotografkinje Santane Picco otvorena je do 15. prosinca 2019.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini