NAJNOVIJEIZLOŽBA

MEĐUNARODNA STUDENTSKA RADIONICA U GALERIJI FONTICUS: Umjetničke fotografske knjige kao novi način doživljaja autorske fotografije

| Autor: Luka JELAVIĆ
S otvaranja izložbe studentskih radova u Fonticusu (Luka JELAVIĆ)

U sklopu zajedničkog projekta Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba i Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje iz Ljubljane studenti fotografije zajednički su u Grožnjanu svoje ideje pretočili u fotografski zapis i oblikovali ih u fotografsku knjigu, specifičan medij koji danas zauzima posebno mjesto u suvremenoj umjetničkoj proizvodnji

U grožnjanskoj galeriji Fonticus predstavljeni su radovi studenata, sudionika šestodnevne međunarodne radionice izrade fotografskih knjiga. To je zajednički projekt Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba i Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje iz Ljubljane. Studenti fotografije zajednički su u Grožnjanu svoje ideje pretočili u fotografski zapis i oblikovali ih u fotografsku knjigu, specifičan medij koji danas zauzima posebno mjesto u suvremenoj umjetničkoj proizvodnji.

Zagrijavanje za novu akademsku godinu

- Ovakve radionice se organiziraju već nekoliko godina u Grožnjanu, a sada smo prvi put ugostili studente iz ljubljanske akademije. Ranije smo ugošćavali studente iz Praga i Bratislave. Sve su to studenti Odsjeka snimanja - Katedre za fotografiju, a radili su u parovima, jedan s naše i jedan sa ljubljanske akademije. Sve su radili sami, od ideje do izrade knjige, sami su knjige pripremali i uvezivali. Ova radionica zapravo je zagrijavanje za novu akademsku godinu, rekla je Jelena Blagović uz koju su u radionici kao mentori bili još Goran Trbuljak, Darije Petković, Bojan Mrđenović i Davor Konjikušić, te gost Peter Koštrun.

Kustos galerije Fonticus Eugen Borkovsky pozdravio je sve studente i njihove mentore dodajući da su pokazani radovi vrlo kvalitetni, uz žaljenje što je sve bilo pripremljeno u kratkom roku i što prezentaciju nije pratio veći broj posjetitelja.

Jedna od sladokušačkih prezentacija

- Ove umjetničke fotografske knjige svojim iskazom daju novi način doživljaja autorske fotografije, ali i nove načine iskaza umjetnika koji ih izvode. Možda je danas fotografima, od ostalih likovnih umjetnika, najteže, jer vlada inflacija fotografije, posebno na društvenim mrežama. Ovo što je pokazano spada u red sladokušačkih prezentacija i žao mi je što mnogi neće vidjeti odlične radove, rekao je kustos galerije Eugen Borkovsky.

U ovoj radionici sudjelovali su studenti Tine Lisjak, Lana Soklić, Tjaša Bon, Jelena Milohanić, Jana Naumoska, Tajda Hladnik i Sara Rman iz ljubljanske akademije, te Marko Milohnić, Mia Cvitković, Kala Eror, Maja Gregorić, Karla Budišćak, Domen Martinčič, Urh Pirc i Ivan Buvinić iz zagrebačke akademije.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam