MUZEJ LAPIDARIUM

KNJIŽNICA GROFA GRISONIJA: Posljednji potomak jedne od najbogatijih i najutjecajnijih plemićkih obitelji iz Kopra

| Autor: Vanesa BEGIĆ
"Između Dajle i Kopra: knjižnica grofa Francesca Grisonija"

"Između Dajle i Kopra: knjižnica grofa Francesca Grisonija"


S početkom u 19.30 sati večeras će u novigradskom Muzeju Lapidarium biti predstavljen projekt/izložba "Između Dajle i Kopra: knjižnica grofa Francesca Grisonija".

O "Knjižnici grofa Grisonija" govorit će David Runco, ravnatelj Središnje knjižnice Srečka Vilharja u Kopru, a o projektu i međunarodnoj kulturnoj suradnji Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Kustosi izložbe su Jerica Ziherl i Aleksandro Burra. Bogata knjižna ostavština grofa Francesca Grisonija, koparskog filantropa i dobročinitelja, oporučno je prešla u nadležnost benediktinske ubožnice Pio Istituto Grisoni, te kasnije u koparsku gradsku knjižnicu. Obje ustanove zaslužne su za očuvanje i cjelovitost knjižnog fonda koji se, srećom, nije razdrobio u razne zbirke. Knjižni fond sadrži 3.288 jedinica, tj. knjiga i periodika, koje su i danas smještene u tri ormara iz Grisonijeva vremena. Čitajući godine tiskanja pojedinih knjižnih jedinica nalazimo i knjige iz 16. stoljeća, međutim najviše svezaka knjižnog fonda pripada razdoblju prosvjetiteljstva s kraja 17. i cijelog 18. stoljeća, što daje poseban pečat ovoj zbirci.

Francesco Grisoni (1772. – 1841.) bio je posljednji potomak jedne od najbogatijih i najutjecajnijih plemićkih obitelji iz Kopra. Stekao je dobru klasičnu naobrazbu. Pri povratku u Kopar morao se brinuti o cijelom obiteljskom kapitalu, koji su sačinjavali posjedi u Kopru, posjed Sv. Onofrija kod Sečovlja, posjedi u zoni piranskih solana, feud sv. Ivana u Dajli te posjedi u blizini Trevisa. Osim što je bio veleposjednik, istaknuo se i kao bibliofil s izrazitim zanimanjem za kulturu i umjetnost. S obzirom na to da je ostao bez nasljednika, jer su kći i sin umrli prije njega, knjižnica je oporučno pripala benediktincima iz Praglie koji su također naslijedili i kompleks obitelji Grisoni u Dajli.

Pored vrijednih knjiga, izlažu se originalni nacrti i opisi projekta za ladanjsku rezidenciju u Dajli od Gabriele Terrier de Manetot, sačuvana glazbena knjižna građa iz Župe Dajla - crkve sv. Ivana Kristitelja, digitalizirana građa Pokrajinskog muzeja Koper i Pokrajinskog arhiva Koper, te do sada nepoznate satre razglednice Dajle iz fundsa Muzeja.

Izložba se može pogledati od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati, subotom od 18 do 21 sati, a nedjeljom i praznikom zatvoreno do 18. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater