MLADEN MILOTIĆ

IZLOŽBA U POVODU 50. OBLJETNICE STVARALAŠTVA: U svoje slikarstvo unio uvjerljivost, ekspresiju i zagospodario volumenom

| Autor: Vanesa BEGIĆ


U širokoj paleti svih nijansi plave, posebnim tonom antracit sive zraka, neba i mora, toplini terakote zemlje i krovova primorskih kuća, u čulnim nijansama aprikota ženske puti i simbolima života, utkao je besmrtnu ulogu pritajene ljubavi prema svijetu gdje sunce izlazi s odmah nestajućim čarima

U Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama u petak navečer otvorena je retrospektivna izložba u povodu 50. obljetnice rada poznatog pulskog umjetnika Mladena Milotića.

(Danilo MEMEDOVIĆ)

- Mladen Milotić posvetio je svoj život umjetnosti i kao umjetnik i kao galerista. Slikarstvom, grafikom i kiparstvom bavi se od 1970. godine. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1972. godine u Omladinskom domu Uljanik u Puli, a tijekom svog stvaralaštva stvorio je široki tematski i tehnički raspon radova. Svojim dugim, umjetničkim radom svijet male sreće učinio je većim, dodao mu je toplinu, optimizam, eros, ljepotu i analitičnost. Za nas, razmrsio je fino tkanje nestvarnoga i jave te ga ponovo zamrsio u klupko niti neba, zemlje i mora. U širokoj paleti svih nijansi plave, posebnim tonom antracit sive zraka, neba i mora, toplini terakote zemlje i krovova primorskih kuća, u čulnim nijansama aprikota ženske puti i simbolima života, utkao je besmrtnu ulogu pritajene ljubavi prema svijetu gdje sunce izlazi s odmah nestajućim čarima.

Snagom alkemičara, odgonetnuo je važnost iluzije svjetla kako bi u svoje slikarstvo unio dodatnu uvjerljivost, ekspresiju i zagospodario volumenom. Ponudio je našim odsutnim očima da progledamo zarobljenu ljepotu već viđenog. Udvostručio je svoje srce svakim energičnim potezom kista, promišljeno, konstruktivistički kako bi postigao kompozicijski sklad i povezao sve slikarske komponente u zaokruženo umjetničko djelo. Ponuđenim tekstovima i porukama na slikama dao je slikama novu, hermeneutičku, estetsku vrijednost. Možda ga je najegzaktnije opisao umjetnik Martin Bizjak u jednom od predgovora izložbe: „Egzaktan i dosljedan, kontroliranih emocija, razvijene opažajne i perceptivne kulture, inteligibilan, pokretljiv i samosvjestan u svojoj stvaralačkoj krivulji. To je Milotićeva konstanta; slično u različitome, kazala je prilikom otvorenja izložbe povjesničarka umjetnosti i etnologinja Kristina Tamara Franić Kućiš.

(Danilo MEMEDOVIĆ)

Ona je također istaknula da je Milotić od najranijih dana eksperimentirao s mnogim slikarskim pravcima i morfološkim inovacijama od magičnog realizma (slika „Za stolom“ 1973., „Akt“ 2006., ), kubizma („Na navozu“, 1974.), impresionizma, pop arta u tehnici digitalnog de kolaža („Autoportret“ 1981.,“Lutka“ 1981.-2001.), apstraktnog ekspresionizma („Kompozicija 03“, 2012. „Krajolik 03“, 2019.), apstraktnog nadrealizma („Piramida“, 2011.) i magičnog nadrealizma („Danas budi blag“, 2009., „Kuće“, 2013.).

- Bez obzira na protok vremena i morfološke inovacije, njegov slikarski opus je prepoznatljiv i stilski čitak. Ostao je vjeran ritmičko harmoniziranim čistim odnosima boje, strukture i svjetla, kompozicijama gdje je crtež nositelj likovne tvorbe kompozicije, grafizmu, simboličnom nadrealizmu sa semantičkim, ikonografskim interpunkcijama u slici, strukturalno – narativnoj gradnji slike, specifičnoj paleti boja. Boja u slici kod njega ima posebnu, simboličnu funkciju, jer se preko nje mogu očitati njegova duševna stanja i raspoloženja. Katkada mu je paleta tamna, zagasita, kompostna, katkada se rastvara do pastelno-fluidne svjetline. U nekim fazama njegove slike su gotovo monokromne, a onda se već u sljedećem ciklusu ekspresivno raspojasaju u punini slikarske palete.

Milotić često koristi posebnu nijansu antracit plave koja vjerojatno simbolizira umjetnikovu psihu, težnju duhovnim aspiracijama i slobodi. Uz tu boju često koristi zemljane boje, posebno jednu nijansu terakote koja simbolizira umjetnikov racio, stabilnost i okosnicu za njegovo stvaralaštvo, navela je ova povjesničarka umjetnosti.

Njegovi recentni radovi ponovo se vraćaju ekspresionističkoj apstrakciji kojom Milotić može neobuzdano pokazati esenciju svojeg umjetničkog rada. Paleta mu se ponovo raspojasava u punokrvnosti i snazi crvenih i žutih boja, a potezi kistom su energičniji, snažniji i brži.

Sam Milotić kazao je da se slikarstvom počeo baviti još tijekom služenja vojnog roka, a da je potom pokazao neke od svojih radova Martinu Bizjaku koji ga je ohrabrio da se bavi i dalje slikarstvom.

Izrazio je svoje zadovoljstvo što je ova izložba upriličena, najprije se mislio da će biti negdje oko Božića, potom za Valentinovo, no onda je termin malo pomaknut. Bio je iznimno zadovoljan što su otvorenje popratili njegovi prijatelji i kolege iz raznih krajeva.

(Danilo MEMEDOVIĆ)

Mladen Milotić rođen je 1950. godine u Puli. Slikarstvom, grafikom i skulpturom se bavi od 1970. godine. Do danas je održao 98 samostalnih i 325 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 1977. godine član je HDLU-a Rijeka, a od 1987. godine član HDLU-a Istre. Dobitnik je većeg broja nagrada (53) za slikarstvo, grafiku i skulpturu.

Sudionik je i većeg broja (36) likovnih kolonija i simpozija. Bio je voditelj Galerije Milotić na adresi Kapitolinski trg od 2001. do 2008. godine, a od 2008. do danas vlasnik je i voditelj Galerije Milotić u Šijani.

Izložba se može razgledati do 29. veljače.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater