MOTOVUN

GALERIJA "PET KULA": Boje koje u ova turobna vremena donose optimizam

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
(Mirjan RIMANIĆ)

U motovunskoj Galeriji "Pet kula" otvorena je izložba fotografija pristiglih na natječaj "Argonaut 2020 – Colors Of The World". Na natječaj se odazvalo 49 autora s 205 fotografija, rekao je na otvaranju izložbe Valdi Šker, tajnik Udruge fotografa "Fotovun" koja je organizirala natječaj i ovu izložbu. Stručni žiri u sastavu: Roman Avdagić, predsjednik Foto kluba "Klik" iz Svete Nedelje, Sandro Puncet, predsjednik Foto kluba "Lošinj" i David Matković, predsjednik Udruge fotografa "Fotovun" nakon dva kruga selekcije i ocjenjivanja prvu je nagradu dodijelio Vlatku Šplihalu iz Slavonskog Broda za fotografiju "Under the umbrela", a drugu i treću nagradu Krunoslavu Večenaju iz Koprivnice za fotografije "Makovi" i "Dobro Jutro".

Uz njih pohvale su za poseban doprinos umjetničkoj kvaliteti izložbe dobili Branka Dominis Mišić za fotografiju "Trag u beskraju", Vlatko Šplihal za "Twins", Jurica Galić Juka za fotografiju "Mala Shiva", Ljiljana Ferić za fotografiju "Svatko svojim putem", Dušan Grbac za fotografiju "Žuti" i Davorka Trbojević za fotografiju "Njene boje".

Od prispjelih je fotografija žiri je za izložbu izabrao 50 uradaka, jer, kako je na otvaranju rekao David Matković, toliko je bilo Argonauta koji su svojim brodom "Argo" u mitskoj prošlosti podno motovunskog brda plovili rijekom Mirnom, koja se u njihovo vrijeme zvala Istar. Sama tematika "Colors Of The Word" usmjerena je k tomu da nas razveseli, da nas podigne, da oboji naš svijet, naglasio je Matković, dodajući kako se tema boje čini jednostavnom, jer boje nas svuda okružuju, ali potrebno je umijeće i kreativnost da bi boje kroz fotografiju izazvale pozornost.

Fotovun (Mirjan RIMANIĆ)

- Odabrane fotografije prikazuju svijet oko nas u prekrasnim bojama i donose nam vedrinu u vremenima kada nam je to itekako potrebno. Nalazimo se u godini obilježenoj epidemijom koronavirusa, koja je promijenila naš način života, a između ostalog ozbiljno uzdrmala i kulturnu scenu. Održavanjem foto-natječaja i u ovoj godini te postavljanjem ove izložbe htjeli smo zadržati kontinuitet i pokazati kako je svijet i dalje jednako lijep i šaren te da ćemo zajedničkim snagama i odgovornošću pobijediti i u ovoj bitci. Fotografijama živopisnih boja, autorice i autori odabranih fotografija "obojili" su zidove Galerije "Pet kula", a odabrani motivi su izrazito raznovrsni, od makro svijeta preko portreta, kojih je u finalnoj selekciji više od očekivanja, pa sve do prekrasnih pejzaža, stoji u katalogu izložbe "Colors Of The World".

Izložbu je otvorio motovunski načelnik Tomislav Pahović uz čestitke "Fotovuncima" koji su i u ova turobna vremena uspjeli organizirati natječaj i postaviti izložbu koja svojim bojama donosi toliko nam potreban optimizam. Izložba se može razgledati do konca mjeseca.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater