IZLOŽBA

U galeriji "Pet kula": NIK TITANIK VEČERAS U MOTOVUNU

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Izložba obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura karikaturista Nika Titanika koje predstavljaju presjek autorova stvaralaštva

Večeras s početkom u 19 sati u motovunskoj galeriji "Pet kula", otvara se retrospektivna izložba poznatog hrvatskog karikaturista Nika Titanika. Arhiva Nikole Plečka, koji djeluje pod pseudonimom Nik Titanik, broji oko 10.000 objavljenih karikatura te predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista koji dnevno crta dvije karikature za jedne dnevne novine. Istovremeno, ova retrospektivna izložba ukazuje na važnost i potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo.

Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno u svjetskim razmjerima, koji dnevno objavljuje dvije karikature pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim se radovima često dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe. Njegovo obuhvaća portretnu i geg-karikaturu, odnosno situacijsku karikaturu. U karikaturi svakodnevnice Nik Titanik obrađuje univerzalne društvene teme kao što su muško-ženski odnosi, seks, prijateljstvo, posao, obiteljski odnosi, a dotiče se i pitanja kulture, umjetnosti i ekologije.

Izložba obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura koje predstavljaju presjek autorova stvaralaštva od prvih radova nastalih u drugoj polovici 80-tih godina prošlog stoljeća, preko prvog objavljenog rada u karijeri 1994. godine pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara, a ostaje otvorena do 31. srpnja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater