CIKLUS GRAFIKA "CONTRA NATURAM"

FULVIA GRBAC: Emotivna poruka o žici i zaprekama među ljudima

| Autor: Luka JELAVIĆ
Grafike s globalnom porukom – dio izloženih radova (L. JELAVIĆ)

Fulvia Grbac živi u slovenskom dijelu Istre, u Sečovlju, atelje ima u Izoli, a često gostuje na likovnim događanjima u mjestima hrvatskog dijela Istre

Poznata slovenska likovna umjetnica Fulvia Grbac predstavila je u grožnjanskoj Zajednici Talijana svoju posljednju kolekciju grafika Contra naturam, emotivno iskazujući svoj odnos prema omraženoj žici na granici dviju država, protuprirodnoj granici koju i sama osjeća i doživljava. Fulvia Grbac živi u slovenskom dijelu Istre, u Sečovlju, atelje ima u Izoli, a često gostuje na likovnim događanjima u mjestima hrvatskog dijela Istre. I kroz ovaj projekt Fulvia je pokazala svoju odanost grafici i različitim metodama te tehnike koja je sve popularnija i među mlađim umjetnicima.

Zrelo doba umjetnice

- Ova izložba otkriva zrelo doba umjetnice koja pažljivo bira tehnike (drvorez, suha igla, kolografija, monotipija), oblike, dimenzije matrice i papire na kojima otiskuje i koje kasnije prikazuje kao jednako važne dijelove izložbe kako bi tako na više razina angažirala posjetitelja u iščitavanju njezinih grafičkih poruka, zapisala je u katalogu izložbe kustosica Nives Marvin.

Fulvia Grbac je i u ovom ciklusu odabrala temu vezanu za svoj rodni kraj, za sjećanja na djetinjstvo, solane, prirodu… U posljednje vrijeme njena je pažnju usmjerena na žicu na granicu, kao novu prepreku među ljudima.

- Svaka slika stabla ili grmlja kupine ili metalne žice metafora je umjetnika, njegov ikonografski znak, izraz njegovih najintimnijih misli i njegove umjetničke komunikacije, zahvaljujući kojima otkriva svoje stajalište prema prošlosti i sadašnjosti, prema ljudima i društvu, svoj način razumijevanja suvremenih političkih zbivanja u konkretnom prostoru i onome u kojemu živi. U više originalnih grafika, u više varijacija, izražava svoje osnovno razmišljanje, ideju i motiv: pojedinačni se list spaja s ostalima u kompletnu cjelinu koja nosi globalnu, univerzalnu i aktualnu poruku, dodala je Nives Marvin.

Grafička umjetnost

O emotivnom iskazu umjetnice Fulvije Grbac u ciklusu "Contra naturam" na otvaranju izložbe i njenom opsežnom likovnom opusu govorila je likovna kritičarka Lorella Limoncin Toth. Fulvia Grbac je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji, pohađala je tečajeve keramike i arhitektonske restauracije, likovne grafike i druge. Njezin rad prvenstveno se ogleda u raznim tehnikama grafičke umjetnosti, surađivala je u brojnim likovnim projektima i kolonijama, samostalnim i zajedničkim izložbama. Sada predaje likovnu kulturu u Srednjoj školi "Pietro Coppo" u Izoli. Izložba ostaje otvorena do 30. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of