VIRTUALNO

Dokumentarna izložba o Matiji Vlačiću Iliriku

| Autor: B. BIOČIĆ

Izložbom se kronološki i sadržajno prikazalo značenje i aktualnost europskog reformatora 16. stoljeća Matije Vlačića Ilirika. Naglasak je na europskim vrijednostima koje su promicane i kroz Vlačićevo djelovanje i opus

 

U povodu 500. obljetnice rođenja Matije (Frankovića) Vlačića Ilirika (Labin, 1520. – Frankfurt na Majni, 1575.) priređena je dokumentarna izložba Matija Vlačić Ilirik čije je otvorenje bilo planirano u travnju u Europskom parlamentu u Bruxellesu uz pokroviteljstvo Valtera Flega, zastupnika u Europskom parlamentu, a ujedno i predsjednika Počasnog odbora obilježavanja 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika. Umjesto toga izložba se od srijede može razgledati virtualno.

Aktualnost i značaj

Izložbom se kronološki i sadržajno prikazalo značenje i aktualnost europskog reformatora 16. stoljeća Matije Vlačića Ilirika. Naglasak je na europskim vrijednostima koje su promicane kroz Vlačićevo djelovanje i opus. Te se trajne europske vrijednosti njeguju i razvijaju do današnjeg dana i čine prepoznatljiv europski identitet.

Prateći Vlačićev život i djelo kroz njegovo obrazovanje, putovanja i rad vidljiv je njegov znanstveni otisak ne samo u Labinu i Istri, njegovom zavičaju, već i diljem Europe u kojoj je aktivno djelovao.

Autorstvo

Urednik je Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, autorica teksta Dijana Muškardin, grafičko oblikovanje rad je Piera Riccija, prijevod potpisuje dr. sc. Marina Schumann, fotografije Mateo Gobo, a koordinaciju i digitalno oblikovanje Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Labina.

Virtualna dokumentarna izložba može se pogledati na www.flacius.info, te na Facebook stranici gradonačelnika.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of