MEĐUNARODNO PRIZNANJE

Akademska slikarica - grafičarka iz Pule pred talijanskom publikom: HEDA GÄRTNER IZLAŽE U FIRENZI

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Heda Gärtner "Bottom", akril na platnu, 80x60 cm, 2021.

Heda Gärtner "Bottom", akril na platnu, 80x60 cm, 2021.


Važno međunarodno priznanje ostvarila je Heda Gärtner, akademska slikarica - grafičarka iz Pule. Naime, ugledna galerija u središtu Firenze - Galleria Merlino, uvrstila je njene radove na dvije skupne izložbe. Prva izložba naslovljena "Arte e collezionismo" (Umjetnost i kolekcionarstvo), otvorena je od 8. do 18. siječnja, a druga naslovljena "Experiments" (Eksperimeti) bit će otvorena od 20. do 30. siječnja. Na obje izložbe Heda Gärtner predstavit će se sa svoja dva rada. Riječ je o akrilima na platnu: "Bottom", 80x60 cm, iz 2021. i "Sea images 7", 80x70 cm iz 2020. godine.

Apstraktno slikarstvo

- Riječ je o radovima iz mog novog ciklusa apstraktnog slikarstva, akrilima na platnu koje slikam zadnje tri godine, paralelno sa serijom crteža u suhom pastelu. Raduje me suradnja s talijanskom galerijom u Firenci, a čija me kustosica otkrila preko interneta, kaže Heda Gärtner koja je unatoč pandemiji iznimno aktivna na domaćoj, ali i inozemnoj likovnoj sceni. Tako je uz sudjelovanje u svim tematskim projektima Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, godine 2020. izlagala i na Ex temporeu u Piranu, a prošle godine i u Kranju u Galeriji Likovnog društva Kranj na gostujućoj izložbi članova HDLU-a Istre u Sloveniji.

Bogat umjetnički opus

Heda Gärtner rođena je u Puli, a završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine u klasi profesora Alberta Kinerta, a 1979. stječe diplomu specijalistice za područje grafičkih izraza u umjetničkoj grafici.

Heda Gärtner "Bottom", akril na platnu, 80x60 cm, 2021.

Prvu samostalnu izložbu održala je 1975. u Milanu, kada se predstavila svojim grafičkim listovima u dubokom tisku (bakropis, suha igla) u Centro culturale le Grazie sacrestia del Bramantino. U svom dugogodišnjem radu održala je preko četrdeset samostalnih izložbi i nekoliko stotina kolektivnih u zemlji i inozemstvu (Milano, Como, Inverigo, London, Zagreb, Beograd, Faenza, Rijeka, Pula, Paris, Reken....)

Sudjeluje u radu umjetničkih kolonija, bavila se ilustracijom slikovnice, likovnim i tehničkim oblikovanjem knjiga, i umjetničkom fotografijom. Objavila sedam grafičkih mapa.

Za crtež, grafiku i umjetničku fotografiju više puta nagrađivana.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. Živi i stvara u Puli.

Heda Gärtner "Bottom", akril na platnu, 80x60 cm, 2021.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter