poolska izložba pierrea tola

Znate li što je vessel i što se dogodi kad nazovete broj ispisan na zidu galerije?

| Autor: Mladen Radić
Instalacija "Communicating vessels" Pierrea Tola u Galeriji Poola (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Instalacija "Communicating vessels" Pierrea Tola u Galeriji Poola (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


U Galeriji Poola predzadnjeg dana 2022. otvorena je zadnja godišnja izložba, a ovaj put predstavio se Pierre Tol s instalacijom "Communicating vessels". Umjetnika je brojnoj okupljenoj publici predstavio voditelj Galerije Bojan Šumonja.

Minimalizam          

- Nedavno se na društvenim mrežama pojavila fotografija s tekstom jednog znanstvenika iz Istre koji kaže da je Hrvatska potjerala sve intelektualce, inženjere i pametne ljude u Irsku i Njemačku, a seljak kada mu se oteli krava najbolje tele zadrži za sebe. Međutim, mi najbolje "telce" prodamo, a zadržimo priglupe nogometaše, influencerice..., nabrajao je Šumonja pokušavajući se sjetiti te objave koju je pročitao, na što je iz publike dobio pitanje "Što smo mi, Bojane?". Šumonja je zato pojasnio da se radi o odljevu mozgova, smjesta istaknuvši Tola kao jedan upravo suprotni slučaj koji odudara od tih standarda i klišeja, opisavši ga kao pametnog i simpatičnog momka koji je iz Amsterdama došao u Pulu.

Pierre Tol i Bojan Šumonja na otvaranju izložbePierre Tol i Bojan Šumonja na otvaranju izložbe (Snimio Danilo Memedović)

Izložba nosi naziv "Communicating vessels" što se Šumonja nije usudio prevesti na hrvatski jer se vessel može prevesti kao kontejner za nešto ili kao čovjek u kojeg je usađena kvaliteta poput samilosti, hrabrosti ili milosti ili se može prevesti kao kanal koji provodi tjelesne tekućine poput vena ili žila.

"Ovo je minimalistička izložba pošto je samo jedan rad koji je veoma kompleksan i to je danima slagao", kazao je Šumonja predstavivši Tola kao autodidakta koji je ušao u umjetnički svijet kroz izradu maski, scenografiju, muziku i zvuk. Bio je član mnogih skupina i teatara, iza sebe ima dosta značajnih izložbi na važnim mjestima, a ovo mu je bilo prvo samostalno predstavljanje u Hrvatskoj.

Interaktivno

- Napravio sam ovu instalaciju koja može biti stroj za snove, stroj za ozdravljenje ili prostor kroz koji se može ući u neku drugu dimenziju i osjetiti što je stvarno, a što nije. Ja volim raditi s podsvjesnim, intuicijom...", kazao je Tol predstavivši svoj rad koji se sastojao od stola na kojem su postavljene dvije piramide od čaša i fontanom za čokoladu iz koje je curilo i već se polako sušilo nešto poput ulja (odnosno nafte). Sa stropa je visio nekakav štap na čijim su krajevima visjeli tanki limeni bubnjevi, i kako su se oni kretali u krug tako bi udarili u jednu žicu sa strane pa bi se čuo zvuk.

Publika ja uzela mađioničarske šešire i uključila se u Tolov performansPublika ja uzela mađioničarske šešire i uključila se u Tolov performans (Snimio Danilo Memedović)

Tol je pozvao okupljene da pogledaju o čemu se radi i zamolio ih da nazovu broj koji je bio ispisan na zidu. Ubrzo je postalo jasno o čemu se radi, jer je poziv na taj broj aktivirao vibracije i kako su ljudi zvali taj broj te vibracije razbile su čaše na stolu.

To je bio prvi dio predstavljanja instalacije ovog umjetnika koji je zapravo htio biti mađioničar. Nakon što se ekipa zabavila, Tol ih je pozvao da uhvate jedno dugačko uže, stave na sebe mađioničarske šešire i uzmu "instrumente" za buku te krenu prema Katedrali stvarajući pritom što više buke, što su neki i učinili.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini