LOKALNI IZBORI

Možemovci na Velom Vrhu obećali više novca za mjesne odbore i opet govorili o građevinama

| Autor: Glas Istre
Možemovci danas na Velom Vrhu

Možemovci danas na Velom Vrhu


Pulski Možemovci danas su na Velom Vrhu razgovarali s građanima i dijelili eko sadnice rajčica. Predstavili su svoj model participativne demokracije mjesne samouprave, koji je, smatraju, jedino jamstvo za stvarno suodlučivanje građana u stvarima koje ih se neposredno dotiču u svakodnevnom životu.

Miha Paus, vijećnik u Mjesnom odboru Veli Vrh i kandidaz za mjeso u Gradskom vijeću kao probleme je naveo nedostatak javnih objekata, nedostatak biciklističkih staza, sve veće probleme s parkingom, preizgrađenost, manjak sadržaja za osobe treće dobi i neprilagođenost infrastrukture za osobe s posebnim potrebama.

"Posebno ističemo naselje Capelleri kao klasičan primjer preizgrađenosti. U tom naselju ostala je još samo jedna čestica u vlasništvu grada, za koju se mještani bore da se pretvori u park, jer ako se i nju proda, građani ostaju bez prostora na kojem bi se ikada mogao urediti javni prostor za svih. Jedna od najvećih zapreka u toj borbi je upravo distanciranost Grada i gradskih službi od mjesne samouprave", rekao je Paus. 

Paus kao pozitivan primjer snage građana ističe izgradnju trim staze koja je realizirana na inicijativu mladih Velog Vrha u suradnji s lokalnim stanovništvom i lokalnim poduzetnicima. 

"Povećat ćemo iznos sredstava za mjesnu samoupravu. Sredstvima će samostalno upravljati mjesni odbori uz obvezno suodlučivanje građana kroz model participativnog proračuna. Umjesto dosadašnjih davanja prijedloga, građani će zaista imati pravo odlučivanja na što će se i na koji način predviđena sredstva utrošiti. Vijeća mjesnih odbora bit će obvezna sazivati zborove građana i provoditi donesene odluke. Time ćemo zaista ostvariti zakonsku funkciju mjesne samouprave o neposrednom sudjelovanju građana u donošenju odluka u lokalnim poslovima. Uz model participativnog proračuna propisat ćemo i obvezno sazivanje zborova građana u slučaju izmjena i dopuna prostornih planova te u ostalim pitanjima od velikog utjecaja na život građana", rekla je Dušica Radojčić, kandidatkinja Možemo za gradonačelnicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini