KANDIDAT IDS- a ZA ŽUPANA

Boris Miletić najavio pošumljavanje Istre, ali i novi predmet u školama

| Autor: Glas Istre
Miletić danas u Rovinju

Miletić danas u Rovinju


Kandidat za istarskog župana Boris Miletić danas je u Rovinju predstavio osmu, ujedno i posljednju točku svog predizbornog programa "100% Istra - cento per cento Istria", koja se odnosi na zaštitu okoliša i upravljanje resursima. Na samom je početku istaknuo da je "istarski prostor najvrjedniji resurs kojeg smo naslijedili, a održivi razvoj za nas je top prioritet, način našeg političkog i operativnog djelovanja, a ne prazna priča". Zato će, naglasio je Miletić, naredni mandat biti 100% održiv, zelen i odgovoran.

Izdvojio je sedam točaka koje vode prema tom cilju:

- Osigurat ćemo priključenost od čak 90 posto kućanstava na odvodnju te ćemo izgraditi uređaje za pročišćavanje nove generacije 2. i 3. stupnja u priobalnim gradovima i općinama. Time ćemo napustiti 1. stupanj pročišćavanja te maksimalno poštivati ekološke i energetske standarde gradnje i upravljanja, najavio je Miletić.

Veliki iskorak, kazao je kandidat za župana, napravit će se i po pitanju zaštite i efikasne upotrebe vodnih resursa s ciljem smanjenja gubitaka u vodovodnoj mreži na 15 posto.

Govoreći o zaštiti zraka i zemlje, Miletić je najavio pošumljavanje Istre, odnosno sadnju više od 6.000 stabala.

- Također, ograničit ćemo uporabu kemijskih i ostalih toksičnih sredstava u poljoprivredi i smanjivati prisutnost invazivne divljači. Zapuštene kamenolome ćemo sanirati putem obrade i deponiranja građevinskog otpada, naveo je Miletić, poručivši da planira uvesti izborni predmet o zaštiti okoliša za srednje škole, visoke škole i fakultete.

Za kraj, Miletić je najavio da namjerava zaustaviti divlju gradnju i jačati operativne mjere za održivi urbani razvoj Istre.

- Utvrditi ćemo i provesti operativne mjere za održivi i urbani razvoj Istre i efikasno zaustaviti nekontrolirane potrošnje i uništavanja prirodnog prostora. Također, putem decentralizacije i davanja inspekcijskih i drugih ovlasti općinama, gradovima i županiji zaustavit ćemo bespravnu gradnju. Samim time, sačuvat ćemo postojeću tipologiju naselja i arhitekturu identiteta prostora uz očuvanje ekološke ravnoteže te zaustaviti nekontrolirano parceliranje poljoprivrednog zemljišta, naveo je Miletić.

Naposljetku, poručio je da je s velikim entuzijazmom predstavio svih 8 programskih područja na kojima je zajedno sa vodećim stručnjacima u Istri radio u proteklih 12 mjeseci.

- Iz njih se jasno da iščitati kakvu Istru namjeravam graditi u narednom mandatu, a to je Istra - regija stalnog rasta, napretka i novih ideja! Naš je cilj bio da pokažemo što Istra može, da budemo 100%, u svakom pogledu!, zaključio je Miletić.

Na današnjem predstavljanju sudjelovao je i kandidat za zamjenika župana Tulio Demetlika. Na upit novinara da komentira izjave predstavnika županijskog HDZ-a o tome da je Vlada zaslužna za sve projekte u Istri, Demetlika je napomenuo da je upravo suprotno.

- Naime, HDZ se voli hvaliti rezultatima koje je postigao IDS. Danas kad izgovorite riječ Istra, onda se to povezuje sa najuspješnijom regijom i s gradovima koji su najrazvijeniji u Republici Hrvatskoj. Da je tako kao što HDZ-ovci kažu, onda bi one regije i županije gdje je HDZ na vlasti bile najrazvijenije, a vidimo da su najzaostalije. Naime, HDZ je u Istri samo pokazao da djelomično vraća ono što Istrijani uredno uplaćuju u proračun. Naše umijeće je da znamo pripremiti kvalitetne projekte kako bi, bez obzira tko bio na vlasti na državnoj razini, sredstva bila vraćena tamo gdje su i stvorena, rekao je Demetlika. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater