SIGURNOSNO STANJE NA ISTARSKOM SJEVERU

ŽIVOT UZ GRANICU Povećan broj ilegalnih migranta, ali uglavnom ne prolaze kroz Buzet

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(G. Č. Š.)

(G. Č. Š.)


Migrantska kriza bila je aktualna i prije pandemije koronavirusa, aktualna je i sada. No, niti prije nisu išli kroz Buzet, pa niti sada ne idu, komentirala je načelnica Policijske postaje Buzet Betina Zgrablić i dodala da je bilo neko zatišje, da je bilo i snijega donedavno u Bosni, a zbog protuepidemijskih mjera policija je bila svugdje na cestama i šverceri migrante nisu mogli voziti, pa su zato išli i idu pješke

 "Cijenim da je sigurnosno stanje povoljno i zadovoljavajuće", istaknula je načelnica Policijske postaje Buzet Betina Zgrablić, govoreći na sjednici Gradskog vijeća o prošlogodišnjem stanju sigurnosti na buzetskom području. Iskoristila je priliku i zahvalila se svima, prvenstveno građanima, koji su se u koronakrizi držali preporuka i odluka te olakšali posao policiji zaduženoj za nadzor njihova provođenja. Zahvalila se i svima koji su policiji donirali zaštitnu opremu i dezinfekcijska sredstva. "Čast mi je ovdje raditi, surađivati s vama i biti dio ove zajednice", poručila je Zgrablić.

Očekivano, vijećnike je zanimala migrantska kriza i njena refleksija na buzetsko područje.

- Prije nego nam je sav fokus prebačen na koronavirus, bila je u jeku migrantska kriza. Poznato je da je Slovenija postavila u selu Mlini žicu na državnu granicu upravo zbog problema s migrantima, pa me zanima imamo li mi i dalje problem s migrantima na području Grada Buzeta ili ne, upitao je SDP-ov vijećnik Vedran Majcan.

Migrantska kriza, uzvratila je Zgrablić, bila je aktualna i prije pandemije koronavirusa, aktualna je i sada. - Prije nisu kroz Buzet toliko išli, pa niti sada ne idu, komentirala je Zgrablić i dodala da je bilo neko zatišje, bilo je snijega donedavno u Bosni, a zbog protuepidemijskih mjera policija je bila svugdje na cestama i šverceri migrante nisu mogli voziti, pa su zato išli i idu pješke.

Gradonačelnik Siniša Žulić osvrnuo se na slučaj sela Mlini gdje je Slovenija prije mjesec i pol dana postavila metalna vrata na cestu usred sela i nastavlja s postavljanjem panelne ograde, doduše za sada izvan sela, ali je samo pitanje dana kada će je povući i do samih vrata. Na tom se dijelu granice ograda još ne postavlja jer je na intervenciju nadležnih službi Državna geodetska uprava Republike Hrvatske, njezin Sektor za granicu, izvršio izmjere i sada se čekaju rezultati da li je zacrtani pravac te ograde na području Slovenije ili Hrvatske.

- S obzirom da su zatvorena vrata usred sela Mlini značajno onemogućila prolaz određenom dijelu žitelja Mlini i okolnih sela do njihovih poljoprivrednih površina na drugoj strani granice, reagirali smo i uspjeli zahvaljujući razumijevanju PU Kopar dobiti mogućnost da se pozivom na telefonski broj vrata otključaju dvovlasnicima koji imaju propusnicu. Prije petnaestak dana dogovorili smo da vrata budu otvorena dva dana u tjednu, no na žalost prošli tjedan to nije bilo realizirano iz razloga što slovenska policija tvrdi da je u zadnjih dvadesetak dana od popuštanja mjera e-propusnica na području Hrvatske, uočeno značajnije povećanje ilegalnih prelazaka granice iz Hrvatske u Sloveniju te nisu bili u mogućnosti otvoriti vrata prema našem dogovoru. Činjenica je međutim da se, prema informacijama koje imam i s jedne i s druge strane granice, radi o migrantima koji su na područje Kopra došli s područja Ilirske Bistrice i drugih hrvatskih županija, a ne Istarske županije. Mislim stoga da ta njihova namjera o otvaranju vrata dva dana u tjednu nije bila dovoljno iskrena. Mi ćemo i dalje poduzimati sve mjere da žiteljima koji imaju propusnice omogućimo neometan prelazak granične crte kao što je to slovenska policija omogućila svojim žiteljima na području Mjesnog odbora Gradin koji graniči s općinom Oprtalj, na graničnoj točki između sela Tuniši i Kluni gdje su također postavljena vrata, rekao je Žulić.

Gradonačelnik Žulić iskoristio je priliku i zahvalio se načelniku gradskog Stožera civilne zaštite Damiru Fabijančiću, načelnici PP Buzet Betini Zgrablić i dogradonačelnici Buzeta Ani Pernić koji su u vrijeme korona krize u svakodnevnoj komunikaciji odradili dobar posao i kod izdavanja propusnica, znači tog administrativnog dijela, ali i kod operativnog dijela, te su najviše zahvaljujući građanima, uspjeli da uz aktivno sudjelovanje u kontroli svih mjera, Buzet bude jedan od rijetkih gradova na ovom području koji nije imao niti jednog zaraženog koronavirusom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum