POREČ: PETICIJA PROTIV GRADNJE 

Žitelji Novog naselja ujedinjeni za zaštitu Bakinešumice


Na društvenim mrežama i među građanima ovih se dana potpisivala peticija koju su građani porečkog Novog naselja pokrenuli kako bi zaštitili Bakinu šumicu, jedinu preostalu zelenu površinu nadomak centra grada.

Naime, prema prijedlogu novog Urbanističkog plana uređenja "Poreč-jug" kroz tu bi se šumicu trebala probiti prometnica, čemu su se građani tog dijela Poreča usprotivili. Dosad je prikupljeno oko 600 potpisa, od kojih 400 na Facebooku, ali prikupljanje potpisa se nastavlja.

Jučer istekao rok za predaju primjedbi

- Povodom ponovne javne rasprave o prijedlogu UPU-a stambenog naselja Poreč-jug izražavamo protivljenje širenju granica građevinskog područja i formiranju novih građevinskih čestica, kao i devastiranju zelenih površina kroz gradnju prometnica na k.č.br. 4645/1 (zona Bakine šumice), koja u naravi predstavlja zelenu površinu i šumu, piše u tekstu peticije koji je dostupan na društvenim mrežama. Nadalje, u peticiji piše da se protive i prometnom spajanju Ulice Kate Pejnović s drugim ulicama za prolaz motornih vozila, jer bi se, kako stoji u peticiji "predloženim izmjenama postigla prekomjerna izgrađenost zone Poreč jug za koju nije predviđena odgovarajuća prometna infrastruktura (parking), onemogućilo bi se mirno uživanje prava vlasništva na postojećim (legaliziranim) nekretninama, a Ulicu Kate Pejnović, kao i križanje Ulice Vitomira Širole Paje s Avenijom županije Somogy i okolnim ulicama učinilo znatno nesigurnijom po pitanju sigurnosti kretanja pješaka i intenziteta prometa".

Prva javna rasprava za prijedlog UPU-a Poreč – jug održana je lani u rujnu i listopadu, a zatim je javna rasprava ponovljena. Rok za predaju primjedbi bio je jučer, 29. siječnja, do kada je trajala ponovljena javna rasprava u trajanju od 15 dana. U ime građana Novog naselja Marjan Trifunac je kazao da su peticiju s dosad prikupljenim potpisima poslali jučer, u roku, ali njihove aktivnosti usmjerene prema zaštiti Bakine šumice idu dalje.

Nemamo ništa protiv vlasnika parcela

- Naš otpor tu ne staje nego će biti još i žešći. To je jedina preostala zelena površina u gradu koju treba sačuvati i pretvoriti u izletište, a ne u nju dovesti prometnicu. Na javnim izlaganjima imali smo osjećaj da gradska vlast pod svaku cijenu želi provesti ono što su ucrtali u prijedlog tog prostornog plana, što građane jako ljudi, kazao je Trifunac, i naglasio da začetnici peticije nemaju ništa protiv onih koji u tom dijelu imaju privatne parcele.

- Ali ne želimo dozvoliti da se zbog buduće gradnje na tim parcelama zadire u javnu, zelenu površinu, objasnio je Trifunac predstavnik žitelja Novog naselja. Na fotografiji su stanovnici tog dijela Poreča, potpisnici peticije, u dijelu Bakine šumice gdje bi je predviđena gradnja nove ceste. O ovoj temi ćemo idućih dana izvijestiti opširnije.

(T. KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum