"hladni pogon"

ZBOG KORONE SMANJENI SU UOBIČAJENI TROŠKOVI SABORSKIH ZASTUPNIKA Silvano Hrelja (HSU): Nemam namjeru polemizirati s onima koji misle da bi zastupnici trebali u kratkim hlačama i na biciklu dolaziti na posao

Saborski zastupnici koriste ona prava koja su im povjerena zakonom i to je sve vrlo transparentno. Što se konkretno tiče manjih troškova u odnosu na prethodnu godinu, isto je rezultat pandemije koronavirusa zbog koje se mnogo manje putovalo, a tematske sjednice se nisu održavale fizički već isključivo online. Mišljenja smo kako bi bilo dobro primijeniti taj model i ubuduće, poručuje predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Tulio Demetlika

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(Goran Mehkek / CROPIX)

(Goran Mehkek / CROPIX)


Hrvatski sabor je – pojeftinio. Točnije, smanjeni su uobičajeni troškovi saborskih zastupnika jer su oni i manje zasjedali i manje putovali, naročito u inozemstvo, navodi se u najnovijem pregledu troškova što su ga objavile stručne službe Hrvatskog sabora.

Od prvog dana zasjedanja desetog saborskog saziva, 22. srpnja 2020. do 18. prosinca kada je zaključeno prošlogodišnje zasjedanje potrošili su, bez plaća, 2,4 milijuna kuna. Najveći dio tih sredstava potrošen je na korištenje osobnih automobila za službene svrhe - 1,1 milijun kuna kao i za najam stanova koji su porezne obveznike stajali 709 tisuća kuna.

Saborski zastupnici iz Istre u ovom su sazivu, kao i u proteklim, u „zlatnoj sredini“ po iskazanim troškovima. IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika potrošio je 31.096 saborskih kuna za troškove prijevoza i zastupnički paušal, dok je Marin Lerotić imao troškove od 35.425 kuna. Troškovi koje je imala IDS-ova Katarina Nemet iznose 31.963 kune. 

Ništa neuobičajeno

„Saborski zastupnici koriste ona prava koja su im povjerena zakonom i to je sve vrlo transparentno i vidljivo na kraju svake godine. Što se konkretno tiče manjih troškova u odnosu na prethodnu godinu, isto je rezultat pandemije koronavirusa zbog koje se mnogo manje putovalo, a tematske sjednice se nisu održavale fizički već isključivo online. Mišljenja smo kako bi bilo dobro primijeniti taj model i ubuduće, kako bi se eventualno moglo uštedjeti“, poručuje predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Tulio Demetlika.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin koštao je od srpnja do prosinca – uz plaću – državni proračun 27.191 kuna. U razgovoru za naš list, Grbin kaže da u zastupničkim troškovima nema skrivenih ili neuobičajenih troškova.

„Nemamo mi nekakvih nevidljivih troškova. Nemamo troškove reprezentacije, ali možete mi zbrajati uredski materijal. Doduše, i to malo jer sam se još 2013. godine založio da se u Poslovnik stavi odredba da se materijali zastupnicima na papiru dostavljaju samo na izričit zahtjev, a da se ostalima šalju digitalnim putem. Ja ih čitam na mobitelu ili računalu“, objašnjava Grbin i dodaje: „Radi se o redovnim troškovima. Zastupnici moraju doći iz svojih krajeva u Zagreb. Neki zastupnici imaju veće troškove hotela jer je su boravili u hotelima prvih nekoliko dana dok se nisu riješili stanovi za njih. Kako je Hrvatski sabor prvu sjednicu imao u ljeto, stanovi su uspjeli biti osigurani na vrijeme. Osim toga, manji su troškovi zbog pandemije jer nije bilo putovanja u inozemstvo.“

SDP-ova zastupnica iz Pule Sanja Radolović potrošila je u navedenom razdoblju 16.251 kuna.

HDZ-ov zastupnik Anton Kliman iskazao je troškove od 32.728 kuna.

„To su troškovi 'hladnog pogona' i nema tu ničeg neobičnog. Zastupnici koji žive dalje, imaju veće troškove, a najveće oni koji stalno putuju kao članovi saborskih izaslanstava u organizacijama poput NATO saveza ili Vijeća Europe. Pravila su jasno postavljena i nema tu nikakvih zabuna oko trošenja javnog novca“, kaže Kliman.

Zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja ispada najskuplji istarski zastupnik s troškom od 37.322 kune, što ocjenjuje normalnim troškom poslovanja. 

Sve se više štedi

„Pravila su jasna i, zapravo, sve se više štedi. Posljednjih godina došlo je i do dodatnih redukcija troškova, mi koji smo pedeset kilometara dalje od Zagreba imamo pravo na dvije kune po kilometru za osobni automobil – ali samo jednom tjedno. Dobivamo troškove stanovanja i dnevnice, ali tako je u svim poduzećima kada ljudi idu na teren. Previše se ističu troškovi saborskih zastupnika, a ja nemam namjeru polemizirati s onima koji misle da bi zastupnici trebali u kratkim hlačama i na biciklu dolaziti na posao“, navodi Silvano Hrelja u komentaru troškova saborskih zastupnika.

Nezavisni zastupnik talijanske nacionalne manjine dr. Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog sabora iz redova vladajućih, potrošio je, prema izvješću saborskih službi, nula kuna.

Inače, prema pravilnicima o radu Hrvatskog sabora, ta institucija snosi troškove za kilometražu koju za dolazak na sjednice zastupnici prijeđu vlastitim automobilom ili im isplaćuje naknadu za dolazak u Zagreb i povratak kući. Zastupnici na plenarna zasjedanja mogu doći i javnim prijevozom uz refundiranje troškova, no to puno rjeđe koriste pa je za tu stavku isplaćeno tek 8.668 kuna. U pet mjeseci nešto manje od 200 tisuća kuna potrošeno je na cestarine, a otprilike još toliko na naknade za odvojeni život. Treba naglasiti da naknadu za odvojeni život od tisuću kuna mjesečno zastupnici primaju samo kad Sabor zasjeda.

Za režije u stanovima koje zastupnici koriste isplaćeno je 46 tisuća kuna. Zbog manjeg broja putovanja – što je rezultat pandemije – manje se putovalo. Za avionske karte plaćeno je 11.353 kuna, a za hotelski smještaj 105 tisuća kuna. Dnevnice su iznosile samo 825 kuna.

Ako gledamo statistiku svih saborskih zastupnika, najviše su potrošili HDZ-ovi Nevenko Barbarić (49 tisuća kuna) i Radoje Vidović (45 tisuća kuna), koji na sjednice putuju iz Bosne i Hercegovine. Nakon njih, najveće troškove imali su zastupnici SDP-a Matko Kuzmanić (44 tisuće kuna) i Branko Grčić iz Splita (43 tisuće kuna). 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum