Završna konferencija projekta ASTERIS u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje ITA-CRO

| Autor: Glas Istre
Konferencija

Konferencija


U petak, 11. lipnja 2021. godine s početkom u 10 sati na terasi Zajednice Talijana Pula – Circolo održana je završna konferencija projekta ASTERIS u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje ITA-CRO.

Završna konferencija održana je u organizaciji Istarskog veleučilišta iz Pule, a partneri u projektu ASTERIS su: Istarsko veleučilište, Hrvatske vode, IACKR Split, Universita di Urbino, gradovi Ravenna i Fano te Talijanski nacionalni institut za geološka istraživanja.

Na završnoj konferenciji su široj javnosti predstavljeni ciljevi, aktivnosti i ostvareni rezultati projekta ASTERIS, a u ime Istarskog veleučilišta je nazočne i online partnere pozdravio dekan dr.sc. Daglas Koraca uz zahvalu na suradnji i čestitkama na provedbi projektnih aktivnosti i ostvarenju projektnih ciljeva.

-Istarsko veleučilište kroz provedbu obrazovnih aktivnosti te znanstveno-istraživačkih aktivnosti putem svog istraživačkog centra Metris, predstavlja jedan od stupova razvoja znanja u Istarskoj županiji. Želimo se razvijati stoga poseban naglasak stavljamo na jačanje projektnih aktivnosti i aplikaciju novih projekata. Ponosni smo na projekte koje trenutno provodimo, a iz programa koji će nam biti na raspolaganju u nadolazećem razdoblju, iskoristit ćemo mogućnosti koje nam se nude i usmjeriti ih prema razvoju Veleučilišta, istaknuo je Koraca.

Daglas Koraca

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici partnera projekta i predstavili pregled stanja te odrađenih aktivnosti iz radnog paketa u kojem su obavljali njihov dio zadataka. Događaj završne konferencije bio je hibridnog karaktera - dijelom uživo, a drugim dijelom online za one sudionike i projektne partnere koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati zbog trenutne situacije i važećih epidemioloških mjera. Konferencija uživo je također bila prilagođena i u skladu s mjerama.

Projekt ASTERIS "Adaptation to Saltwater inTrusion in sEa level RIse Scenarios", ukupnog budžeta 1,026.244,20 EUR, započeo je 1. siječnja 2019. godine i završava zaključno s 30. lipnja 2021. godine. Cilj projekta je, na temelju zajedničke procjene prostornih i vremenskih varijacija intruzije morske vode, identificirati i mapirati potrebe i prepreke u upravljanju rizicima zagađenja pitke vode te pružiti praktične alate za održivo upravljanje pitkih obalnih vodonosnika na lokalnoj razini.

Projekt je zapravo zaključen s dva glavna rezultata:

1. Kartom osjetljivosti na intruziju morske vode u obalnim vodonosnicima na makroregionalnoj razini (Jadran) temeljenu na budućim scenarijima za porast razine mora i hidrologijskog ciklusa

2. Najboljom praksom i smjernicama za upravljanje ranjivim vodonosnicima kroz provedbu analiza reprezentativnih studija slučaja u Italiji i Hrvatskoj.

Svi dobiveni rezultati će u konačnici omogućiti uspostavu održivog sustava upravljanja rezervama pitke vode u podzemnim vodonosnicima na obalnom području.

Istarsko veleučilište trenutno provodi šest vrijednih projekata: ASTERIS, WATERCARE, AdSWIM, CAPUS, WildBioAdapt i HKO Mehatronika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater