OPĆINA LIŽNJAN

ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA OSNOVNE ŠKOLE U VALTURI. Znatne uštede ostvarit će se na grijanju i hlađenju

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Općina Ližnjan završila je projekt energetske obnove područnog odjeljenja Osnovne škole Šijana u naselju Valtura. Ovaj je projekt 2018. godine prijavljen na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 262 tisuće kuna.

- Ovo je stara zgrada škole i bilo je nužno provesti projekt energetske obnove zbog obnove toplinske ovojnice zgrade, pokrova, zamjene postojeće drvene stolarije i ulaznih vrata, te uvođenja obnovljivih izvora energije kako bi se spriječili toplinski gubitci. Završenom provedbom projekta poboljšana su energetska svojstva toplinske ovojnice zgrade, zamijenjena je postojeća drvena stolarija te su uvedeni obnovljivi izvori energije područne škole što će na godišnjoj razini doprinijeti ostvarenju energetskih ušteda, smanjenju toplinskih gubitaka i smanjenju emisije ugljik dioksida. Projektom je povećana kvaliteta boravka djece školske dobi u školi, njihovih učitelja te lokalne zajednice Općine Ližnjan, poručio je načelnik Marko Ravnić.

Nakon provedenih radova izrađen je završni energetski pregled i certificiranje zgrade područne škole. Sada je područna škola u Valturi iz energetskog razreda D prešla u energetski razred C, godišnja ušteda energije nakon energetske obnove iznosi gotovo 57 posto, ušteda na potrebnoj toplini za grijanje iznosi nešto više od 61 posto, a za toliko je ujedno smanjena i godišnja emisija ugljik dioksida. Osim što će sada troškovi škole biti puno manji, svima će zasigurno biti puno ugodnije boraviti u njoj nego što im je bilo do sada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater