POREČ LIVING STREETS

ZATVORENA ZA PROMET Zagrebačka ulica na kratko postala dnevni boravak Porečana

| Autor: Glas Istre


Završila je akcija Zatvaramo Zagrebačku u Poreču, u kojoj je na dva dana ova, jedna od najprometnijih ulica u gradu, bila zatvorena za promet i prenamijenjena za pješake, druženja, odmor i kreativno provođenje vremena za sve generacije.

Nakon uspješnog petka, subota i lijepo vrijeme izvukli su još veći broj ljudi na događanja u Zagrebačku, koja je za ovu priliku bila posebno uređena za bolji ugođaj i mjesto okupljanja, a prema prvim reakcijama i kao ovakva vrlo dobro prihvaćena.

Organizator ove akcije je udruga Zona, za poboljšanje kvalitete življenja, a sve se odvija pod kapom projekta Poreč Living Streets koji provodi Grad Poreč s partnerima, gradskim poduzećem Parentium i udrugom Zona. Projektom se želi ukazati na važnost javnog prostora za kvalitetniji i sigurniji život u gradu, kao i općenito potrebu planiranja za budućnost punu izazova - od klimatske krize do gubitka bioraznolikosti. U takvoj budućnosti gradove treba planirati za otpornije zajednice, a ne isključivo profit.

Kako gradske ulice i trgove učiniti opet prostorima susreta, koji mogu i moraju obogatiti zajednicu – socijalno, društveno i gospodarski. Stoga je na kavi s građanima, opuštenom sastanku u Zagrebačkoj jučer u jutarnjim satima bilo govora upravo o tome, o gradovima i ljudima. Predstavljeni su odgovori iz nedavno provedene ankete on line na kojoj su građani mogli dati svoje viđenje Poreča u budućnosti, kao i projekt parkleta, mjesta za pješake i šetače koje predstavlja više pogodnosti za ljude koji koriste ulicu. Jedan će takav dobiti i Poreč u sklopu projekta Living Streets.

-Svjedočimo sve većem nestanku prostora za pješake, bicikliste i prirodu, te širenju prostora za automobile i beton. Želimo li se prilagoditi izazovima koji nam stižu, trebamo o tome ozbiljno voditi računa, a prostor grada planirati sukladno posljedicama takvih promjena, poručuje Petra Počanić iz udruge Zona.

Jučer je u Zagrebačkoj organizirana i druga radionica izrade terarija, odnosno vrta u staklenici, koju su održale stručnjakinje iz Instituta za poljoprivredu i turizam Mirela Uzelac i Barbara Sladonja, a građani su u prigodno postavljenim ležaljkama i prostorima za sjedenje imali prilike igrati karte, pročitati novine, sjesti i razgovarati. Za djecu je organizirana radionica Aloha – mentalna aritmetika u kojoj su djeca računala uz pomoć abakusa, žongliranje uz Gordana Gregurovića, radionica izrade rasvjetnih tijela koju su osmislili i vodili iz sekcije DiA Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre. Uz njih se pililo, rezalo, lijepilo i slagalo, a mali su sudionici spremno prionuli poslu i prezentirali svoje radove na izložbi na kraju dana. Dvodnevni program proletio je u trenu, a većina se okupljenih građana složila da bi ih trebalo biti još.

Događanja u Zagrebačkoj je obišao i gradonačelnik Loris Peršurić.

- Hvala svima na velikom odazivu i interesu. Razgovaralo se i promišljalo o tome kako «aktivirati» ulice, olakšati pristup pješacima i biciklistima i provesti programe koji podižu kvalitetu života naših građana i čine grad ugodnim mjestom za život i boravak na otvorenom, a ovo je lijepi korak naprijed. U kreiranje svega toga želimo uključiti i naše građane, zato su ovakvi događaju bitni, zaključuje Peršurić.

Žive ulice dio su Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of