SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Zašto voda u Istri košta puno više nego u Europi? Župan Miletić kaže da treba pitati gradove i općine

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ilustracija

Ilustracija


Istarski župan Boris Miletić osvrnuo se na današnjoj sjednici Skupštine Istarske županije na stanje vodoopskrbe, kazavši da sadašnja situacija nalaže oprez s obzirom da su padaline minimalne (i takve se očekuju i iduća tri mjeseca), a potrošnja od 11-14 posto veća nego rekordne turističke 2019. godine.

Razina vode u akumulaciji Butoniga viša je nego kritične 2012. godine (kada je bila uvedena redukcija), ali je zato izdašnost izvora manja. Apelirao je na javnost da se racionalno odnosi prema pitkoj vodi, da se ne koristi za zalijevanje zelenih površina ili pranje automobila.

- Zašto je cijena vode u Istri višestruko veća od europskog standarda, pitao je Slaven Boljun (Možemo!). Naveo je da varijabilni dio u EU iznosi 0,87 centi ili šest i pol kuna, a u Istri od 15 do 20 kuna.

- Istarska županija nije osnivač vodovoda već su to jedinice lokalne samouprave i ne možemo utjecati na njihovu cjenovnu politiku, odgovorio je župan Miletić. Poručio je da takvo pitanje treba postaviti skupštinama vodovoda ili na gradskim/općinskim vijećima.

- Župan je danas iznio problematiku vodoopskrbnog sustava iako to nije njegova ingerencija, a sada kada mu se postavilo pitanje cijene vode, prebacio je odgovornost na gradove i općine, replicirao mu je vijećnik Vili Bassanese.

Miletić mu je odgovorio da se kao župan u ovoj situaciji ne može praviti da ne vidi problem vodoopskrbe, dok o cijeni vode nema ingerenciju.

Vijećnik Boljun (Možemo!) je prilikom izglasavanja izvješća županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre zatražio da se objave imena i svote dobitnika zajma. Danijel Ferić (SDP) je pak priupitao koliko je sredstava iz tog fonda isplaćeno OPG-u Chiavalon.

- Prema zakonu vam možemo dostaviti takve podatke. Svatko od vas županijskih vijećnika može dobiti takve podatke, odnosno sve korisnike kredita, odgovorio je županijski pročelnik Ezio Pinzan, dodavši da je OPG Chiavalon dobio nekoliko kredita te da će vijećniku Pinzanu dostaviti tražene podatke. Inače, u 27 godina postojanja fonda odobreno je ukupno 250 milijuna kuna zajma.

- Nitko iz fonda nije dobio sredstva, već samo kredite koje su poljoprivrednici vratili s kamatama, dodao je Pinzan.

- Ovo vaše pitanje za Chiavalona je tendenciozno. Koja je razlika između Chiavalona i svih drugih poljoprivrednika, a ima ih 1.500 koji su dobili kredite? To povezujete s nekom vezom ili možda nisu ispoštovani kriteriji natječaja, poručio je dožupan Tulio Demetlika.

- Tendenciozno dijelite ljude samo zato jer je Tedi bio dugogodišnji tajnik IDS-a. Možda imate još neku kaznenu prijavu, radite u USKOK-u?, zaključio je dožupan Demetlika.

Zaiskrilo je i između Ferića i Duška Kišberija.

- Jeste li u sukobu interesa, pitao je Ferić Kišberija, navevši da istovremeno obnaša funkciju člana uprave Veletržnice ribe u Poreču, gdje mjesečno prima naknadu od 3.500 kuna, i funkciju županijskog pročelnika za gospodarstvo.

Napomenuo je i da Kišberi nije ispunio imovinsku karticu.

- Podsjetit ću da je ime dotičnog pročelnika iskrsnulo i u slučaju trgovačkog društva Castrum, gdje je direktor prijavljen zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zloupotrebe povjerenje u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja poslovne isprave, zloupotrebe položaja i ovlasti, kazao je županijski vijećnik Ferić. "Jedan od tih beneficijara je navodno sam pročelnik Kišberi", dodao je.

- Nisam u sukobu interesa jer sam podnio ostavku na mjestu člana uprave društva Veletržnice ribe, kratko je poručio Kišberi. "Za ostale navode koje iznosite, bolje da prije takvog iznošenja u javni prostor provjerite istinitost tih podataka, jer biste mogli kazneno odgovarati", odgovorio mu je Kišberi.

Ferić mu je odgovorio da ga slobodno može tužiti, ali da je u sudskom registru i dalje navedeno Kišberijevo ime kao člana uprave Veletržnice ribe u Poreču. Zanimalo ga je kada je dao ostavku.

- Zaista se nadam da niste kokošarili i uzeli Philips televizor, poručio je Ferić vezano za komunalnu tvrtku Castrum.

S obzirom na nedavni požar, obratio se i vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. On je rekao da sustav funkcionira odlično.

- Imamo sedam javnih vatrogasnih postrojbi, 230 profesionalnih vatrogasaca, 1.100 opremljenih dobrovoljnih vatrogasaca u 34 DVD-a, 50 pripadnika Hrvatskih šuma na dispoziciji, 20 sezonskih vatrogasaca…, kazao je Kozlevac, dodavši da u Istarskoj županiji raspolažu s 228 vatrogasnih vozila.

- Eskadrila kanadera je smještena u Zadru. I to tako mora biti, i to je jedino ispravno, kazao je Kozlevac, dodavši da po zapovijedi županijskog vatrogasnog zapovjednika mogu ostati bazirani ondje gdje je potrebno, primjerice u zračnoj luci Pula nekoliko dana, odnosno koliko je potrebno.

- Nikada se nije dogodilo da nismo dobili zračne snage kada smo ih zatražili, napomenuo je Kozlevac, koji smatra da sadašnji sustav obrane od požara funkcionira optimalno.

Kozlevac je naveo da su vatrogasci od početka godine ugasili 838 požara u Istri, a da su dosad imali 43 posto više intervencija nego lani. "Ništa se alarmantno ne događa", kazao je, dodavši da su uzroci povećanom broju požara suša i visoke temperature.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater