LOBORIKA

ZAHUKTALA SE IZGRADNJA KANALIZACIJE, A MJEŠTANIMA ZAKUHALI ŽIVCI: Selo je, kažu, pretvoreno u otvoreno i opasno gradilište

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Diljem Loborike mogu se naći otvorene, nezaštićene cijevi i betonski otvori (P. SOFTIĆ)

Mještani su svjesni da se kanalizacija mora provesti, ali im nije jasno zašto se to nije radilo u etapama, ulicu po ulicu, nego se sve odjednom raskopalo, a tako će se, očigledno, kasnije i asfaltirati. Što je najbolje, investicija nije ni približno gotova, a bliži se datum kada će prema postojećoj općinskoj odluci o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova tijekom turističke sezone, i ovi radovi morati biti zaustavljeni

U Loborici su još u prosincu prošle godine započeli radovi na izgradnji fekalne kanalizacije. Velika je to investicija Istarskog vodozaštitnog sustava Buzet (IVS), a radove izvodi Ekspert gradnja iz Buzeta, dok nadzor nad radovima vrši Učka-konzalting iz Pazina. Iako se za ovu investiciju zna već pet godina, mještani su se počeli žaliti već u travnju kada je prokopana cesta na ulazu u Loboriku iz smjera Pule, pa im je smetala prašina koja se nemilosrdno dizala u zrak svaki put kada bi tuda prošla vozila. Taj dio ceste je, na insistiranje mještana, nakon izvođenja dijela radova asfaltiran, no radovi su punom parom krenuli u svim drugim dijelovima Loborike, a s njima i sve učestalije pritužbe.

Svakodnevne svađe

Ulice tog malog, gusto izgrađenog mjesta ponovo su pretvorene u bijele ceste. Sami radovi ne muče toliko mještane koliko neki drugi detalji koji su potencijalno opasni.

- Radi se o tome da se u blizini kuće gdje živimo, već 20-ak dana izvode rovokopački radovi s time da navedeni radovi nisu uopće označeni, rupe ili otvori duboki i do dva metra nisu uopće osigurani iako pored njih djeca prolaze u školu, a i vozači s vozilima, pri čemu može doći do ugrožavanja života, što nikako ne bismo voljeli. I nije samo to problem. Teško pokretne ili invalidne osobe sada se uopće ne mogu kretati Loborikom, a da ne spominjem da smo samo u ovih zadnjih mjesec dana najmanje 20 puta ostajali bez vode satima, bez da nas je itko o tom prekidu ranije obavijestio. Susjed se prije neki dan svađao s radnicima da su mu oštetili cijev i da mu je iscurilo 10 kubika vode, ja sam se svađao s njima da su mi teškom mehanizacijom polomili dotad cijeli šaht ispred kuće, a oni samo slegnu ramenima i kažu da je već bio razbijen, ali jučer sam jednim kotačem skoro upao u nezaštićenu rupu za šaht na cesti jer se zemlja odronila. Mislim da su zaista prekršili sve moguće propise o sigurnosti gradilišta i zbog toga sam ponovo zvao policiju, rekao nam je mještanin Loborike Atif Šibić.

Cijela Loborika zaista je pretvorena u jedno otvoreno gradilište i na prvi pogled se zaista čini da nikome nije pretjerano stalo do sigurnosti građana koji su, eto, prinuđeni živjeti u prašini, buci i strahu od nezgoda. Na pojedinim su mjestima još uvijek uz rubove cesta otvoreni duboki, dugački kanali u koje se polažu cijevi za sustav kanalizacije, a neki od njih ograđeni su samo s dva, tri tondina između kojih je zavezana jedna najlonska traka.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini