PREBACIVANJE LOPTICE

VRTIĆ ZVAN ŽELJA / Denis Kontošić, bivši načelnik Barbana: "Tko zna tko je i što dostavio mom nasljedniku Pausu. Milijun eura je 2017. bila realna cijena za izgradnju vrtića. Tvrdim da se za tu cijenu može izgraditi i danas"

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Općina Barban je dobila 6,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje vrtića, a ukupna vrijednost projekta, prema prvom troškovniku iz 2017., iznosila je 9,1 milijun kuna. Kasnije se pak ispostavilo da bi gradnja vrtića kakav je predviđen projektom koštala najmanje 15,5 milijuna kuna. Za aktualnu općinsku vlast taj je enormno skup projekt sada neizvediv.

Denis Kontošić, bivši načelnik Općine Barban u čijem je mandatu pokrenut projekt izgradnje novog vrtića, i dalje smatra da se novi vrtić može izgraditi i da problemi zapravo nisu takvi kakvima se žele prikazati.

- Ne znam kojom je računicom sadašnji načelnik došao do tih cijena, međutim, mogu vam reći da je projektant, Jurcon Projekt iz Zagreba, došao tada na Općinsko vijeće i da je potvrdio da je milijun eura cijena izgradnje vrtića bila realna, i da je i danas, bez obzira na povećanje cijena, vrtić moguće izgraditi za tu cijenu. Dakle, i danas se može graditi vrtić za 900 eura po metru kvadratnom. Načelnik pokušava reći da smo već tada, kad se radio projekt, znali da je cijena veća. Tko bi to radio? Ja sam očekivao, naravno, da ću nastaviti voditi općinu i znao sam da moramo stati u zadane financijske okvire. Tko zna tko je i što je sada načelniku dostavio, to morate pitati odgovorne u projektantskoj tvrtki koja je, napominjem, vrlo ozbiljna i ugledna tvrtka. Uostalom, ako je načelnik već znao da je taj projekt skuplji, mogao je ići na potrebne izmjene kako bi se projekt ipak realizirao u okvirima mogućeg i da se vrtić u Barbanu izgradi kao što se grade u drugim općinama i gradovima po Istri, rekao je Kontošić.

Istina je da je predstavnik Jurcon Projekta više puta pozvan na sastanak s barbanskim vijećnicima, no odazvao se tek u studenom prošle godine. Tada je priznao, doznajemo, da je ovakav projekt vrtića skup te obećao poslati određene izmjene u projektu koje bi bilo moguće provesti, no to do danas nije učinio. Uostalom, i odgovor APPRRR-a ukazuje na to da se kandidirani projekti ne bi smjeli mijenjati.

Kad smo ga suočili sa svim odgovorima i podacima dobivenim s više relevantnih strana, bivši barbanski načelnik složio se da je moguće da je barbanski vrtić arhitektonski malo zahtjevniji, kao i to da danas cijene gradnje nisu iste kao prije tri godine, ali da "nema govora ni o kakvom prikrivanju realnih troškova u vrijeme kad se donosila odluka o gradnji vrtića na općinskom vijeću". Na pitanje zašto tadašnja vlast nije razmišljala o smještaju vrtića u staru školu, Kontošić je decidirano odbacio tu mogućnost rekavši da je zgrada s malim betonskim dvorištem na samoj cesti Barban - Labin potpuno neprimjerena za smještaj djece.

- Nikad to ne bih napravio, vraćati djecu u staru jezgru Barbana, jer mislim da je to potpuno neprimjereno. Valjalo je razmišljati korak unaprijed i omogućiti djeci da borave u jednoj modernoj, osunčanoj i primjerenoj zgradi s velikom zelenom okućnicom. Stara škola je primjerenija raznim drugim namjenama, pa i sam multimedijalni centar mogao je biti smješten u toj zgradi, poručio je Kontošić.

VIŠE O OVOJ TEMI PROČITAJTE OVDJE


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater