UPOZORENJE HZZO-A

Voda za ljudsku potrošnju: VODA IZ LOKALNIH VODOVODA NIJE SIGURNA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Voda iz javnih vodoopskrbnih sustava je sigurna, ali ne i ona iz lokalnih vodovoda, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama u dopunjenoj izjavi za stanovništvo koja se odnosi na vodu za ljudsku potrošnju i koronavirus.

SARS-CoV-2 je ovijeni virus, s osjetljivom vanjskom membranom. Virusi s ovojnicom manje su stabilni u okolišu i osjetljiviji su na oksidanse, poput sredstava na bazi klora koji se najčešće koriste kao dezinfekcijska sredstva u obradi svih tipova voda.

U Republici Hrvatskoj dezinfekcija vode za ljudsku potrošnju je obvezna mjera i provodi se u svim javnim vodoopskrbnim sustavima upravo sredstvima na bazi klora.

Najnoviji dokument WHO-a koji se odnosi na upravljanje vodom i sanitacijom u vezi sa SARS-CoV-2 naglašava da nisu potrebne dodatne mjere prevencije i kontrole u usporedbi s onim što je već navedeno u Smjernicama SZO o kvaliteti vode za piće. Isporuka zdravstveno ispravne vode za piće u javnim vodoopskrbnim sustavima u Hrvatskoj i u trenutnoj kriznoj situaciji neometano se odvija sukladno važećim zakonskim propisima.

Voda iz slavine je zdravstveno ispravna i sigurna od rizika prijenosa SARS-CoV-2 te nema zdravstvenih razloga koji bi potrošače trebali navesti da pribjegavaju flaširanoj vodi ili drugim napitcima.

       

Dio stanovništva Republike Hrvatske opskrbljuje se iz tzv. lokalnih vodovoda. Lokalni vodovodi s javnozdravstvenog aspekta predstavljaju najveći rizik jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije. Stoga u HZZO-u smatraju kako je važno istaknuti da je voda iz lokalnih vodoopskrbnih sustava često zdravstveno neispravna i nije siguran način vodoopskrbe nikada pa niti sada u trenutnoj kriznoj situaciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater