EVO IH OPET

Velika grupa migranata u Pazinu. Policija ne dopušta zaustavljanje vozila. SNIMILI SMO IH ZA VRIJEME VOŽNJE

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Migranti u Pazinu (Snimio Anđelo Dagostin)

Migranti u Pazinu (Snimio Anđelo Dagostin)


Nedaleko ulaza u tvrtku Kamen u Pazinu danas oko 16.30, a vjerojatno i nešto ranije, zatečena je velika grupa migranata.

Vidjeli smo ih dok su sjedili na okupu dok su oko njih stražarili brojni policijski službenici. Policija nije dopustila zaustavljanje vozila, pa smo ih snimili iz vožnje - jednom rukom. 

Radilo se o značajnom broju ljudi, po slobodnoj procjeni od 40 do 50 mladih, koji očito traže rutu za zapadnu Europu.

Kako smo primijetili stizale su "marice" koje su ih u manjim grupama otpremali prema autobusnom kolodvoru koji se nalazi u neposrednoj blizini lokacije, a zatim autobusima negdje dalje.

Upravo na mjestu gdje se nalazi tvrtka Kamen započinje lokalna cesta Pazin - Grdoselo gdje se već duži niz godina znaju vidjeti migranti dok pješače prema sjeveru. No, koliko smo upoznati, nikad dosad nije ih bilo u tako velikom broju.

Prošlog je tjedna pazinska gradska uprava objavila priopćenje o povećanom broju migranata na području Pazina, te da u suradnji s Policijskom upravom istarskom radi na povećanju sigurnosti. Neformalno smo čuli da su migranti proteklih tjedana spavali u napuštenim objektima u bivšoj vojarni "Veli Jože" u Pazinu. Otvori su na nalog gradske uprave zabarikadirani, međutim, migranti su ih ponovo skinuli kako bi mogli boraviti u tim prostorima.

Od glasnogovornice PU Istarske Suzane Sokač dobili smo odgovor na naš upit o migrantima.

"Obavještavamo vas da su policijski službenici danas na području Pazina zatekli skupinu od nekoliko desetaka migranata te su odmah poduzeli mjere i radnje u cilju utvrđivanja zakonitosti njihovog boravka, sukladno čemu će se poduzeti daljnje radnje.

Napominjemo kako strani državljani kojima je određen rok za napuštanje Republike Hrvatske ili koji imaju dozvolu boravka na području Republike Hrvatske imaju pravo na slobodu kretanja i kako je, nažalost, ponekad zloupotrebljavaju, pokušavajući nezakonito otići na ciljane destinacije u zapadne države članice Europske unije, pri čemu borave ili prolaze i preko naše policijske uprave.

Napominjemo da je stanje sigurnosti na području Policijske postaje Pazin s Ispostavom Buzet na zadovoljavajućoj razini. Navedena policijska postaja u ukupnom broju evidentiranih kaznenih djela na području Policijske uprave istarske ima udio od samo 7%. Također, u prvih osam mjeseci ove godine na tom postajnim području bilježimo pad kaznenih djela za 9%, pri čemu nisu evidentirani događaji koji bi izazvali veću uznemirenost građana.

Iako je u posljednje vrijeme evidentirano nekoliko migrantskih skupina, ističemo kako migranti nisu evidentirani kao počinitelji kaznenih djela ili prekršaja na području Pazina.

Policija će i nadalje poduzimati mjere i radnje kako bi se građani Pazina i okolice osjećali sigurno u svakom pogledu i kako bi se provjeravala zakonitost boravka migranata na području Policijske uprave istarske," navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter