ŽUPANIJSKI VIJEĆNICI O NOVOM VALU DIVLJE GRADNJE

Valter Flego: Zakon o legalizaciji bespravne gradnje jedan je od najlošijih hrvatskih zakona ikada


Novi val bespravne gradnje zapljusnuo je Istru, pogotovo njezin južni dio, a strahuje se i od novog vala legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Upozorili su na to županijski vijećnici raspravljajući jučer na sjednici županijske Skupštine u Pazinu o Izvješću o stanju u prostoru Istarske županije od 2013. do 2016. godine. Posebno je žustar bio IDS-ov vijećnik Tedi Chiavalon koji je prozvao institucije da ne rade svoj posao budući da ne reagiraju na bespravnu gradnju koja po njegovim riječima predstavlja "atak na naše kulturno nasljeđe kojim se prostor devastira zauvijek". S Chiavalonom se složila Sanja Radolović (SDP), pripomenuvši da dio uzroka bespravne gradnje možda leži u sporosti kojom Konzervatorski odjel rješava predmete i po njenom bi mišljenju učinkovitije radio kada bi bio pod županijskom nadležnošću.

Pozvati inspekcije

Divna Radolović Rosanda (Most) je dodala da je bespravna gradnja kojoj se ne može stati na kraj sve zamjetnija čak i u zaštićenim područjima te zatražila od Županije da pozove inspekcije da rade svoj posao. I župan Valter Flego složio se da nelegalna gradnja predstavlja veliki problem, a da je zakon o njenoj legalizaciji bio jedan od najlošijih hrvatskih zakona ikad.

Još je nekoliko naglasaka iz Izvješća o stanju u prostoru potaklo vijećnike na raspravu, ponajprije ocjena o lošem stanju željezničke pruge u Istri i prognoza da će istarska željeznica propasti ukoliko se u nju ne bude ulagalo. Sanja Radolović je stoga predložila da Istarska županija pokuša povući europska sredstva za obnovu željeznice u suradnji s Koprom i Trstom, "pa ako već neće hrvatska država, da pokušamo nešto učiniti sami". (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD UTORKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of