TURIZAM NA NOVI NAČIN:

Uz pomoć virtualnih naočala Pula u doba antike postaje stvarnost


Mateo Brajek i Marko Flego iz turističke agencije Krug travel, uz podršku pulske Turističke zajednice, jučer su, kako su rekli, predstavili budućnost turizma - Pula Virtual Reality Experience. Drugim riječima, predstavili su novi turistički proizvod koji su osmislili, odnosno pješačku turu po Puli u kojoj turist pomoću virtualnih naočala, VR-Aplikacije i digitalne karte istražuje grad. Sam ili uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča. Uz kupnju njihovih VR naočala, preuzima se i aplikacija s interneta na vlastiti pametni telefon.

- Cilj ove ture je vizualno i auditivno uroniti korisnika u rimsku arhitekturu antičke Pule pomoću najmodernije VR-tehnologije. Korisnik šeće kroz stari grad i na sedam specifičnih točaka staje i koristi VR naočale te promatra kako je taj dio grada izgledao pred 2000 godina, u doba Rimljana, istaknuli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Pojasnili su da tura podrazumijeva obilazak sedam takozvanih viewpointsa (mjesta s kojih se promatra), a koja se nalaze kod Slavoluka Sergijevaca gdje su dva mjesta, dva na Forumu te tri kod Arene. U izradi su i još jedan viewpoint kod Arene i još jedan kod Malog rimskog kazališta.

- Radi se o spoju tehnologije i turizma. Na ovaj način korisnik uranja u doba antike, ima sliku kako je to bilo nekad. Naime, imaginacija i vizualizacija je individualna stvar, a na ovaj način nudi se pogled u "realnom" i stvarnom stanju građevine kakva je bila prije dvije tisuće godina, rekao je Brajek.

Flego je kazao da su na proizvodu radili vrhunski stručnjaci, sve kako bi virtualnu šetnju učinili što autentičnijom. Ture kreću od 1. svibnja i održavat će se svaki drugi dan. VR ture i same naočale mogu se bukirati putem interneta (www.virtualrealitycroatia.com) te kupiti u njihovom uredu na adresi Narodni Trg 3. Što se tiče cijena, tura Pula VR Experience Self-guided Tour košta 190 kuna po osobi, dok je tura Pula VR Experience Guided Tour 360 kuna. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater