NAJNOVIJEENERGETSKA OBNOVA ZGRADE ISPRAZNILA NOVČANIKE STANARA

Uštedu na grijanju pojeo previsok iznos pričuve od čak 800 kuna


Umjesto manjih troškova stanovanja koji su im obećani energetskom obnovom zgrade, suvlasnici u pravilu završe s dodatnim izbijanjem novca iz vlastitog džepa. Da stvar bude gora, ne samo da moraju platiti dodatne troškove koji se redovno i neobjašnjivo pojavljuju iz vedra neba, nego ih za te troškove izvođač radova i tuži! Slučaj je to suvlasnika stanova u zgradama na dvije pulske adrese koje imaju zajedničkog upravitelja, a to je Castrum.

Nužna obnova

Osim kredita koji su podigli za obnovu ili sanaciju zgrade, vlasnicima stanova na leđa su se strovalili dodatni troškovi nastali zbog nedovršenih i traljavih poslova izvođača radova. Pa tako umjesto povećanja pričuve na 650 kuna na koju su svjesno pristali kada su se odlučili na kredit, na kraju im se ona zbog dodatnih radova poveća na 800 kuna. Umjesto da štede, suvlasnici su prisiljeni idućih 10-ak godina plaćati troškove na koje nisu pristali, niti su ih prouzročili.

Mnogi se suvlasnici na obnovu zgrade odlučuju zbog sigurnosnih razloga, ne zbog "šminke" te da na taj dogovoreni trošak pristaju nakon što su dobro promislili hoće li ga moći podnijeti. A onda stignu dodatni troškovi koji, budimo realni, mogu ugroziti nečiju egzistenciju. I ovdje dolazimo do ključnog pitanja, a to je gdje su u cijeloj priči upravitelji zgrada koje suvlasnici uredno plaćaju, i čiji je opis posla briga o zgradama i suvlasnicima. Sudeći prema iskustvima mnogi upravitelji zgrada često nemaju odgovor ni rješenje za nastale probleme, štoviše, ograđuju se od nastale situacije, i suvlasnici su prepušteni sami sebi. Predstavnike stanara se povlači po sudovima bez ikakve pravne zaštite. Ili im ponude pravnu zaštitu koju će vjerojatno opet morati platiti suvlasnici kroz povećanje pričuve.

- Priča počinje kada smo se odlučili na energetsku obnovu i kada smo umjesto izvođača kojeg nam je ponudio Castrum, odabrali drugog, jeftinijeg. Tada nam je odmah predstavnik Castruma rekao da u slučaju da odaberemo drugog izvođača, a ne onog kojeg su oni predložili, oni de facto ne stoje iza nas i sve naknadne probleme morat ćemo sami rješavati. Nije nam bilo sasvim jasno zbog čega nude baš tog konkretnog izvođača radova, imaju li nekakav dogovor s njim, zašto nisu primjerice predstavili dvije, tri ponude? Sve je bilo dobro do pred završetak dogovorenih radova kada su počeli problemi, ispričao nam je predstavnik stanara. Rekao je da se ispostavilo da neki od radova nisu dobro napravljeni, bilo je nedostataka. (Nera SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Webcams provided by webcams.travel add a webcam