SREDNJA ŠKOLA "VLADIMIR GORTAN"

USTANOVA S BOGATOM TRADICIJOM: Broj bujskih učenika raste već treću godinu za redom

| Autor: Luka JELAVIĆ
Bujska gimnazija nema problema s upisima (Luka JELAVIĆ)

U ovoj školskoj godini u programe gimnazije te smjera za turizam i ugostiteljstvo (hotelijersko-turistički smjer) upisana su 52 učenika i učenice, tako da je u toj školi na početku ove školske godine ukupno 193 učenika. Lani je u ovo vrijeme ta srednja škola imala 181 učenika, a prije dvije godine 174

Svakako je ugodno saznanje da je u bujskoj Srednjoj školi "Vladimir Gortan", ustanovi s bogatom tradicijom, nova školska godina počela bez problema, sa svim predviđenim programima i stručno zastupljenom nastavom. Ravnateljica te škole Ana Zubčić Kuhar sa zadovoljstvom ističe da su u ovoj školskoj godini u programe gimnazije i smjera turizma i ugostiteljstva (hotelijersko-turistički smjer) upisana 52 učenika i učenice, tako da je u toj školi na početku ove školske godine 193 učenika.

Stigla i nova oprema

Zadovoljstvo pojačava činjenica da broj učenika već treću godinu raste. Lani je u ovo vrijeme ta srednja škola imala 181 učenika, a prije dvije godine 174.

- Ove smo godine bez poteškoća popunili jedan razredni odjel gimnazijskog programa i dva odjela programa turizma i ugostiteljstva gdje se školuju budući hotelijersko-turistički tehničari. Inače, već treću godinu s lakoćom popunjavamo jedan odjel gimnazijalaca, te dva odjela HTT-a. U oba se programa prijavljuju učenici s odličnim uspjehom. Dolaze nam učenici s cijelog područja Bujštine, odnosno iz osnovnih škola u Umagu, Bujama, Novigradu i Oprtlju, ali imamo učenika i iz Buzeta, Tara i drugih mjesta. Imali smo ranije učenike i s područja Vižinade, ali imaju problema s prijevozom pa ih je manje. Svi novi gimnazijalci radit će po novom programu, dok se u programu ugostiteljstva i turizma radi po novome u nastavi hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika, kaže ravnateljica Zubčić Kuhar i dodaje da su zadovoljni opremom i nastavnim sredstvima.

Uskoro će svi nastavnici koji predaju u prvim razredima dobiti prijenosna računala, škola je već ranije sve učionice opremila projektorima, postavljene su interaktivne ploče koje se koriste u nastavi.

Pripreme za promjene

S učenicima radi 15 profesora, nastava je stručno zastupljena, osim u dijelu matematike, do povratka profesorice s porodnog dopusta. Među predavačima je dosta mladih, ima i putnika, a na natječaj se javljaju iz svih krajeva, pa je primljeno i nekoliko mladih profesorica iz Slavonije.

- Redovito smo se svi pripremali za promjene koje stžu u novoj školskoj godini, bilo je dosta seminara za profesore, radionica i mislim da će učenici prihvatiti novi oblik poučavanja. Ciljevi su jasni, ali ne smije se to shvatiti da ne treba učiti, već način primjene znanja ide kroz nove oblike učenja. Bit će novih međupredmetnih tema, bit će primijenjen i novi način vrednovanja, vjerujem da će se učenicima svidjeti novi način rada, očekuje ravnateljica Zubčić Kuhar i dodaje da učenici zaista imaju dobre uvjete, nađen je termin i za izvannastavne aktivnosti prilagođavanjem prijevoza.

- Moram naglasiti da svi naši učenici imaju dobru praktičnu nastavu, posebno u hotelima Plave Lagune, te u turističkim agencijama, sa svima dobro surađujemo, a vrlo često dobijemo pohvale za naše učenike. Nakon završetka srednje škole velika većina ih nastavlja školovanje na fakultetima, svatko prema svoji sklonostima. Mi im u ovoj školi nastojimo pružiti dobru podlogu, uvjeti su dobri, osjećamo da će promjene biti prihvaćene u korist učenika. Osim redovite nastave, učenici mogu birati i slobodne aktivnosti iz svih područja, uključuju se u razne projekte, nastojimo im omogućiti što zanimljiviju školu, dodaje Zubčić Kuhar.

Ravnateljica je na koncu podsjetila i na dobre rezultate koje su učenici prethodnih godina postizali na raznim natjecanjima na županijskoj i državnoj razini.

Osjeća se nedostatak prostora

Škola je dobro opremljena nastavnim i drugim sredstvima, ali se već sada osjeća nedostatak prostora. Još dvije učionice bi zadovoljile sve potrebe, ali trenutno se na to ne može računati. Nastava se organizira kako se može pa je jedan od kabineta pretvoren u stalnu učionicu. Ravnateljica ističe odličnu suradnju sa Županijom, odnosno s Upravnim odjelom za školstvo, a u skladu s mogućnostima redovitu djelatnost pomažu gradovi Buje i Novigrad.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom