NAJNOVIJENOVA OBALA

Uskoro kreće nastavak izgradnje šetališta uz obalu do Mandrača


Već neko vrijeme duž Ulice 119. brigade nagomilale su se hrpe kamenja. Riječ je o dijelu gdje se ulaže u proširenje i uređenje budućeg pulskog šetališta koje će se protezati uz obalu od Riječkog gata sve do uvale Mandrač. S obzirom na trenutni zastoj radova upitali smo ravnatelja Lučke uprave Pula Donalda de Gravisija, čekaju li ljepše vrijeme ili je posrijedi nešto drugo.

Kamenje s gradilišta hotela Milan

- Te količine kamenja, koje su trenutno nasute duž obale, odnosno prometnice 119 brigade, iskopane su s gradilišta hotela Milan na Stoji i njih ćemo koristiti za daljnje nasipavanje. Međutim, procedura nalaže da najprije Ministarstvo gospodarstva pošalje svoje inspektore, koji će procijeniti o kojim se količinama kamenja radi, i onda mi predajemo zahtjev za donaciju te sirovine nama za izgradnju šetnice. Tek kada ta procedura završi mi možemo nastaviti s radovima. Čuo sam da je inspektor bio tamo ovih dana, a procjenjujem da bi s radovima mogli nastaviti negdje u ožujku, rekao nam je de Gravisi.

Pojašnjavajući ovu neobičnu proceduru, ističe da je taj takozvani mineral u zemlji u vlasništvu države pa za raspolaganje njime suglasnost mora dati Vlada RH, odnosno resorno ministarstvo.

- Vjerujem da ćemo negdje u ožujku nastaviti s radovima a riječ je o daljnjem nasipavanju obale u dužini od još 70 metara i 30 metara u širinu, dakle prema moru. To je u sklopu naših nastojanja da u iduće dvije, tri godine uredimo buduće pulsko šetalište sve do Mandrača, rekao nam je de Gravisi.

Inače, znatnija ulaganja su i planirana u ovoj godini u sklopu nastavkom gradnje druge faze u dužini od 50 metara obalnog zida. Nova obala omogućit će kvalitetniji prihvat brodova i putnika te finaliziranje poteza obalne linije. Kako je već ranije pojasnio de Gravisi, riječ je o operativnoj obali kojom Pula oskudijeva, a ova ulaganja će se u skoro vrijeme isplatiti s povećanim brojem putnika i kvalitete usluga. U planu je naime i daljnje nasipavanje obale do sveukupno 600 metara, te 30 metara u širinu i to u dijelu pored Željezničke stanice prema Velom Vrhu, odnosno Mandraču.

Isplatit će se povećanjem broja putnika

Lučka uprava Pula još je prije gotovo osam godina započela uređenje te gradnju nove obale na lokaciji sjeverno od gata Rijeka i očito će potrajati još barem dvije, tri. Ovisno o sredstvima s kojima su tijekom svih tih godina raspolagali, takva je bila i dinamika same gradnje, a tako će biti i ubuduće. Znajući da je gat Rijeka do sada bilo jedino mjesto, praktički jedina obala unutar luke Pula namijenjena za prihvat brodova, kako na kružnom putovanju, tako i u linijskoj plovidbi, gradnjom novog dijela obale pulska Lučka uprava omogućit će i osigurati dolazak većeg broja brodova, a samim time i veći dolazak putnika, u Pulu na putovanjima spomenutog karaktera. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam