U ČETVRTAK

USKORO KONSTITUIRANJE PULSKOG GRADSKOG VIJEĆA I ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE: Vijeće bi mogle voditi Radojčić ili Radolović, a Skupštinu Drandić ili Jakovčić

Izvjesno je da će kao i u prošlom mandatu Županijskom skupštinom predsjedati netko od IDS-ovih vijećnika, a hoće li to kao u prošlom sazivu biti Valter Drandić ili je moguće iznenađenje u liku počasnog predsjednika Ivana Jakovčića, ostaje za vidjeti

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Sanja Radolović, Filip Zoričić i Dušica Radojčić (Snimio Milivoj Mijošek)

Sanja Radolović, Filip Zoričić i Dušica Radojčić (Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon što je odlukom Ustavnog suda i definitivno stavljena točka na dosad najneizvjesnije izbore za istarskog župana, u ovom nam tjednu predstoji i konstituiranje novog saziva Županijske skupštine Istarske županije.

Izbori za predstavničko tijelo županije održani su 15. svibnja te su, za razliku od onih dva tjedna kasnije na kojima je novi istarski župan Boris Miletić u foto završnici pobijedio svog protukandidata Danijela Ferića, završeni vrlo uvjerljivom pobjedom koalicije stranaka okupljene oko IDS-a.

Nove i stare stranke

Podsjetimo, koalicijska lista IDS-ISU-Zeleni za Županijsku skupštinu koju je nosio Boris Miletić osvojila je na izborima 42,68 posto glasova birača, pobijedivši pritom u svih deset istarskih gradova, kao i u 29 od ukupno 31 općine na Poluotoku.

To joj je osiguralo vrlo komotnu poziciju u novom skupštinskom sazivu u kojem će s 23 osvojena mandata imati apsolutnu većinu u sazivu koji broji ukupno 41 člana. Uz IDS i partnere u Županijsku skupštinu ušao je SDP koji je s listom koju je predvodio kandidat za župana Danijel Ferić osvojio 14,79 posto glasova i 7 mandata, dok je treća lista HDZ-a nositelja Antona Klimana koja je s 11,78 posto potpore osvojila 6 mandata.

U županijsku skupštinu po prvi put ulaze i predstavnici koalicije Možemo!, Nova ljevica i Zelena alternativa-Orah koji su s koalicijskom listom i nositeljicom Koviljkom Aškić osvojili 9,35 posto potpore birača i 5 mandata. I tu je kraj, jer ostali nisu uspjeli dosegnuti izborni prag pa su tako iz Županijske skupštine već nakon četiri godine "otpali" Most i Živi zid, ali u njoj neće biti zastupljene ni neke stranke poput HSU, HNS-a ili HSLS-a koje su u proteklim sazivima znale imati i značajniju ulogu.

Izvjesno je da će kao i u prošlom mandatu Županijskom skupštinom predsjedati netko od IDS-ovih vijećnika, a hoće li to kao u prošlom sazivu biti Valter Drandić ili je moguće iznenađenje u liku počasnog predsjednika Ivana Jakovčića čiji bi povratak mogao doprinijeti stabilizaciji stranke nakon katastrofalnog drugog kruga lokalnih izbora, ostaje za vidjeti.

Stvaranje većine

Jedna od tih katastrofa koja se u oba izborna kruga dogodila IDS-u svakako je gubitak obje razine vlasti u najvećem istarskom gradu Puli, te će novoizabrani gradski vijećnici te stranke konstituirajuću sjednicu Vijeća koja je isto tako zakazana za četvrtak, nakon 16 godina provedenih na vlasti u Puli, pratiti iz oporbenih klupa. Koalicijska lista stranaka okupljenih oko IDS-a nositeljice Elene Puh Belci dobila je doduše najveću potporu birača, ali je 32,10 posto osvojenih glasova bilo dovoljno za tek 8 vijećničkih mandata u novom sazivu Gradskog vijeća Pule.

Kandidacijska lista novog pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića izišla je iz tih izbora kao druga politička snaga u Puli, a 16,87 posto potpore donijelo joj je 4 mandata isto koliko su dobili i Platforma Možemo! i partneri sa 16,84 posto potpore listi koju je predvodila Dušica Radojčić.

S tri mandata u novom sazivu Vijeća bit će zastupljen SDP nakon što je lista koju je predvodila Sanja Radolović dobila potporu 14,91 posto birača, a zbroj mandata koje su ostvarile te tri liste koje su "gledale u leđa" IDS-u dovoljan je za formiranje nove većine u gradskom parlamentu. U vijeću će sjediti i dvojica novoizabranih vijećnika HDZ-a s liste s kojom je Mirko Jurkić osvojio 7,64 posto potpore birača, no njih zasad nitko ne uključuje u svoju postizbornu kombinatoriku.

Možda će se ta situacija morati promijeniti nakon dodatnih izbora za člana Vijeća iz redova srpske nacionalne manjine jer ako na njima IDS i partneri na svoju stranu uspiju pridodati još jednog vijećnika, HDZ će i jednoj i drugoj strani vjerojatno postati puno primamljivija "udavača". No do tih izbora pozicija "trojca" koji bi trebao preuzeti upravljanje Vijećem čini se neupitna, a jedino što bi trebali dogovoriti među sobom jest podjela pozicija.

Pregovori o tome već se neko vrijeme vode iza zatvorenih vrata i zasad o njihovim rezultatima u javnost ne curi puno informacija. No nakon što je Zoričić osvojio čelno mjesto u izvršnoj vlasti za vjerovati je da će vođenje predstavničke vlasti preuzeti jedna od njegovih novih partnerica, Dušica Radojčić ili Sanja Radolović. No i iznenađenja su uvijek moguća, jer na koncu konca, ipak se radi o politici.

 

Županijska skupština

IDS - 23 mandata

SDP - 7 mandata

HDZ - 6 mandata

Možemo! 5mandata

Pula- Gradsko vijeće

IDS - 8 mandata

Nezavisna lista FZ - 4 mandata

Možemo! - 4 mandata

SDP - 3 mandata

HDZ - 2 mandata

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom