urednik i producent njemačke nacionalne radio postaje

UPOZNAJE NIJEMCE S ONIM NAJBOLJIM ŠTO ISTRA NUDI Alexander Tauscher: Više mi je odgovarao prijašnji, autentičniji pristup i atmosfera destinacije

| Autor: Chiara BILIĆ
Alexander Tauscher

Alexander Tauscher


Urednik i producent njemačke nacionalne radio postaje BR Alexander Tauscher završio je jučer svoje petodnevno studijsko putovanje Istrom, nakon kojeg će tijekom iduća dva tjedna radijskom reportažom "The best of Istria" svoje slušatelje diljem Njemačke upoznati s - najboljim što Istra nudi.

Taucher je Hrvatsku posjetio jedanaest, a Istru osam puta. Ranije je već snimio "The Wanderlust of The Pearl of Istria", reportažu od Umaga do Labina, kojom je svojim slušateljima otkrio manje poznata istarska mjesta, romantične, uske ulice i zanimljive protagoniste tog kraja. Ovog je puta posjetio Nacionalni park Brijuni, Pulu, Vodnjan, središnju Istru, Rovinj i Poreč. Najviše ga se dojmila, otkriva, netaknuta priroda otočja Brijuni.

Putovanje je realizirano u povodu najvećeg i najposjećenijeg turističkog sajma f.re.e u Bavarskoj, koji bi se trebao održati krajem veljače iduće godine, a gdje je Hrvatska izabrana za zemlju partnericu. Njemački novinar pristigao je u Istru kao rezultat suradnje Hrvatske turističke zajednice (HTZ), ispostave HTZ-a u Münchenu i TZ-a Istarske županije. Naime, nacionalna radio postaja BR, gdje Tauscher uređuje emisiju Radioresie, svoje stanice ima diljem Njemačke. Najviše u regijama Bavarska, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Saarland, Berlin i Schleswig-Holstein. Ukupno broji više od nezanemarivih 1,5 milijuna tjednih slušatelja. Tauscherove reportaže s intervjuima traju otprilike 53 minute, a emitiraju se u cijeloj Njemačkoj, što je izuzetno bitno s obzirom na to da najveći broj gostiju Hrvatskoj, pa time i Istri pristiže upravo iz te države.

Tijekom svog boravka u Istri, kaže Tauscher, nema ničega što je obišao, vidio, okusio, a da ga nije oduševilo. Posjetio je, dakle, uljaru braće Sandija i Tedija Chiavalona u Vodnjanu i obitelji Ipša u Livadama, gdje je kušao ekstra djevičansko maslinovo ulje, prošetao se pulskim amfiteatrom, razgledao je Motovun, obitelj Karlić iz sela Paladini nadomak Buzeta vodila ga je u lov na tartufe, u Momjanu je probao Kozlović vina. Odsjeo je u Valamarovom Diamant hotelu u Poreču i motovunskom Roxanich Heritage & Wine hotelu. Jeo je u Staroj konobi u Fažani, restoranu sv. Nikola u Poreču, rovinjskom Riju, motovunskoj konobi Mondo.

- Najviše su me se dojmili Brijuni zbog iznimne prirode, tišine i specifične klime. Od ostalih gradova u Hrvatskoj rado pamtim ljepote Trogira i Makarske, govori.

Tauscher nema nikakvih posebnih zamjerki. No, s obzirom na to da Istru posjećuje već godinama, primjećuje da postoji prostor za poboljšanjem. Ili, bolje rečeno, povratku tradicionalnijem turističkom izričaju.

- Primijetio sam da generalno prevladava zapadnjačka kultura. Osobno, više mi je odgovarao prijašnji autentičniji pristup i atmosfera koja je krasila hrvatske destinacije. Pojedini smještajni kapaciteti mogu se malo nadograditi i urediti, ali, opet, uz zadržavanje autentičnosti te prepoznate i poznate hrvatske ljubaznosti osoblja, poručuje Tauscher.

Iz HTZ-a naglašavaju da je cilj ovog putovanja pozicioniranje Hrvatske kao zemlje u kojoj je, uz pridržavanje svih propisanih mjera i preporuka, moguće sigurno odvijanje turizma. Tauscher pak predviđa da će Nijemci putovati i iduće godine. Možda, govori, ne kao i prethodnih, ali putovanje, po njemu, nije aktivnost od koje će njegovi sugrađani i sugrađanke odustati. Pritom će, ističe, najpopularnije biti domaće njemačke destinacije, a potom inozemne koje su Nijemcima lako dostupne cestovnim koridorima.

S tim na umu, vele iz HTZ-a, Hrvatska definitivno ima dobru startnu poziciju. Podsjećaju da je nedavno istraživanje njemačkog autokluba ADAC pokazalo da su upravo Njemačka i Hrvatska apsolutni pobjednici ove turističke sezone, dok su se u kategoriji europskih regija prvi put najpopularnije pokazale Istra i Dalmacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater