NIJE SVE TAKO SIVO

Umjesto otkaza, radnici labinske tvrtke Abitare DOBILI VEĆU PLAĆU


Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije su u listopadu prošle godine upozoravali se da bi se nakon pet godina uspješnog poslovanja mobilnih kućica za kampove mogla ugasiti tvornica tvrtke CR Abitare u Labinu. Razlog za takvu bojazan bio je taj što se hala počela prazniti, a radnici, njih 20-ak stalno zaposlenih i 30-ak sezonaca, nisu imali nikakve informacije. Ali tvrtka je ipak nastavila raditi, a radnicima je cijelo vrijeme isplaćivana plaća, koja je od 1. siječnja porasla za 9 posto. Tijekom studenog su ugovorene nove narudžbe

Umjesto otkaza, koji se jedno vrijeme činio kao vrlo izgledna opcija, radnici labinske tvrtke CR Abitare, koja proizvodi mobilne kućice za kampove najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, dobili su veću plaću.

Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije su u listopadu prošle godine upozoravali se da bi se nakon pet godina uspješnog poslovanja i proizvodnje mobilnih kućica, mogla ugasiti tvornica tvrtke CR Abitare u Labinu. Razlog za takvu bojazan bio je taj što se hala počela prazniti, a radnici, njih 20-ak stalno zaposlenih i 30-ak sezonaca, nisu imali nikakve informacije.

Ali tvrtka je ipak nastavila raditi, a radnicima je cijelo vrijeme isplaćivana plaća, koja je od 1. siječnja ove godine porasla za 9 posto. Naime, tijekom studenog su ugovorene nove narudžbe za mobilne kućice, koje su sada u procesu proizvodnje, odnosno ovih dana se očekuje i njihova isporuka. Prema najavama poslodavca očekuju se i daljnje narudžbe. Iako trenutno nema novih radnih mjesta, za očekivati je da će se povećanjem plana proizvodnje stvoriti uvjeti i za to.

Božićnice i stimulacije

- Sa sindikalnog aspekta zadovoljni smo što se tijekom cijelog vremena poštovao kolektivni ugovor, da se unatoč problemima s kojima se tvrtka suočavala pravovremeno isplaćivala plaća, a isplatila se i božićnica u visini od 500 kuna. Uz to, započela je bolja komunikacija s poslodavcem. Bolja komunikacija uspostavljena je između poslodavca i sindikata, ali i između poslodavca i radnika, s ciljem bržeg rješavanja tekućih problema u proizvodnji. Kolektivni ugovor, čija je produžena primjena istekla 31. prosinca 2018., produžen je dogovorom socijalnih partnera za naredna 3 mjeseca. Nakon toga će, ovisno o rezultatima proizvodnje i poslovanja, socijalni partneri pregovarati o produljenju ili izmjeni kolektivnog ugovora, kaže Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

(Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum