DOŽIVLJAJ MOTOVUNA MOGUĆ SAMO UZ ULAZNICU OD 25 KUNA

Ugostitelji se žale na 30 posto manje prometa


Nakon višemjesečnih priprema, pa čak i odgode zbog lošeg vremena u ožujku, u Motovunu je nedavno uveden sustav naplate obilaska srednjovjekovnih gradskih zidina kroz turistički paket nazvan "Doživljaj Motovuna" odnosno za strance "Motovun impressions".

Uvođenje naplate obilaska zidina za općinsku upravu i motovunsku Turističku zajednicu jedan je od načina da se dođe do sredstava za održavanje i obnovu motovunske spomeničke baštine.

Motovunski ugostitelji nisu nimalo oduševljeni novinom. Tvrde da im je zbog toga smanjen promet oko 30 posto.

Ideja nije nova, prvi put je naplata bila uvedena 1998. godine, ali nije dugo potrajala. No, zanimljivo je znati da je iz broja tada prodanih ulaznica proizlazilo da su motovunske zidine po broju posjetitelja bile treće u Istri, nakon Brijuna i pulske Arene.

Posljednjih godina godišnji zbroj dnevnih posjetitelja Motovuna procjenjuje se na 400.000, što predstavlja veliki infrastrukturni pritisak na ovaj drevni gradić. Ideja je da se gostima koji ulaznicu plaćaju zauzvrat ponudi i paket raznolikih sadržaja.

- Željeli bismo da posjetitelji dožive Motovun kao biser Istre, kao mjesto u kojem se prožimaju vizualne atrakcije i nude različite aktivnosti, što će domaće dionike turističke ponude potaknuti na multipliciranje ponude različitih sadržaja, ali i pomoći očuvanju i poboljšanju receptivne infrastrukture Motovuna, kaže direktorica motovunske Turističke zajednice, Iva Jeletić Prodan

Zvonik zasad nije u paketu

Zato je umjesto puke naplate ulaznice za obilazak zidina osmišljen paket "Doživljaj Motovuna" odnosno "Motovun impressions" koji zasad, u svojoj prvoj fazi, nudi obilazak 480 metara motovunskih zidina uz besplatno korištenje panoramskih dalekozora (svugdje drugdje u takve se dalekozore ubacuju kovanice), a na mjestu odakle se pruža dobar pogled sa zidina prema gradskom zvoniku uređen je photo-point. U vrtu tzv. zgrade Revije gostima je na raspolaganju razgledanje umjetničkih izložbi čije će se postave povremeno mijenjati. Trenutačno je tamo postavljena izložba obojanih bivših školskih stolica umjetnice Line Kaligari. S istom ulaznicom može se posjetiti i Galerija pet kula, u kojoj je trenutačno postavljena izložba fotografija "Tour d'Istria" Marija Romulića i Dražena Stojčića. 

To je zasad sve, a čini se prilično malo, no Iva Jeletić Prodan najavljuje da će se vrlo brzo, potpomognuto i prihodima od prodaje ulaznice, paket "Doživljaj Motovuna" obogatiti novim sadržajima. Tako se planira urediti i opremiti manji etnografski muzej, još nekoliko izložbi na otvorenom, kao i gostima ponuditi živu demonstraciju starih zanata i srednjovjekovnih igara.

Kako se za ulaznicu iz 1998. godine uz zidine i galeriju za 10 kuna nudilo i posjet crkvi i zvoniku, zanimalo nas je kakav status crkva i zvonik imaju u ovom novom paketu, a Jeletić Prodan pojašnjava da je ulaz u crkvu ionako besplatan, a razgledavanje zvonika, uključujući i penjanje do njegova vrha, župnik je prošle sezone naplaćivao 15 kuna. Još nije odgovorio hoće li se složiti da se posjet zvoniku uključi u zajednički paket "Doživljaja Motovuna". (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater