"MARLJIVI LJUDI"

UDRUGA ZA UHLJEBLJIVANJE IDS-ovaca: U LAG-u kažu da plaće za bivšeg zamjenika gradonačelnika i pročelnicu u Vodnjanu dolaze iz EU-a, ali ne žele reći koliko iznose

Još uvijek je nejasno tko je odlučio da se u udruzi, koju je osnovalo deset gradova i općina, otvore radna mjesta za predsjednika gradskog IDS-a te bivšeg zamjenika gradonačelnika Vodnjana Eneu Codaccija i bivšu pročelnicu za gospodarstvo i EU projekte Moiru Drandić Pauro. Iako nam je predsjednik LAG-a, marčanski načelnik Predrag Pliško, rekao da je Upravni odbor te udruge bio jednoglasan kad se raspravljalo o zapošljavanju Codaccija, prešutio nam je činjenicu da je on bio u krnjem sastavu, odnosno da je o tome odlučivalo osam od 13 članova

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Predrag Pliško (Snimio Milivoj Mijošek)

Predrag Pliško (Snimio Milivoj Mijošek)


Priča oko zapošljavanja vodnjanskih IDS-ovaca u Lokalnoj akcijskoj grupi (LAG) Južna Istra izgleda nema kraja. Još uvijek je nejasno tko je odlučio da se u udruzi, koju je osnovalo deset gradova i općina, otvore radna mjesta za predsjednika gradskog IDS-a te bivšeg zamjenika gradonačelnika Vodnjana Eneu Codaccija i bivšu pročelnicu za gospodarstvo i EU projekte Moiru Drandić Pauro. Codacci je, naime, primljen na radno mjesto stručnog suradnika samo na osnovu toga što je poslao životopis, dok za Drandić Pauro nemamo informacija na koji je način dospjela u LAG.

Iako nam je predsjednik LAG-a, marčanski načelnik Predrag Pliško, rekao da je Upravni odbor te udruge bio jednoglasan kad se raspravljalo o zapošljavanju Codaccija, prešutio nam je činjenicu da je on bio u krnjem sastavu, odnosno da je o tome odlučivalo osam od 13 članova. Recimo, gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio, kojeg u LAG-u navode kao člana Upravnog odbora, rekao nam je da ga nitko nije kontaktirao niti pitao oko spornog zapošljavanja. Većina članova Skupštine udruge s druge strane očito nije znala ništa o tome. To nam je potvrdio i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, ali i drugi Edi Pastrovicchio, baljanski načelnik.

Nismo ni očekivali da će odgovori koje dobijemo iz LAG-a rasvijetliti cijeli ovaj slučaj očitog uhljebljivanja IDS-ovaca, koji su do lokalnih izbora bili na plaći u Gradu Vodnjanu. Nisu odgovorili koliko gradovi i općine javnim novcem plaćaju članarinu LAG-u, navevši tek podatak da sve članarine na godišnjoj razini iznose 170 tisuća kuna. Naravno da nisu naveli nikakva imena bilo iz Nadzornog ili Upravnog odbora, bilo zaposlenika, kojih je sada odjednom petoro, iako je Pliško baratao brojkom od četvoro njih. Nisu nam otkrili ni njihove plaće, koje se, ističu, u potpunosti financiraju putem Europskog fonda za ruralni razvoj, odgovorivši: "Plaće djelatnika LAG-a temelje se na Pravilniku o provedbi podmjere 19.2.'Provedba operacija unutar CLLD strategije', podmjere 19.3. 'Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a' i podmjere 19.4. 'Tekući troškovi i animacija' unutar mjere 19 'Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)' te su prihvatljiv trošak u sklopu Natječaja za provedbu podmjere 19.4 'Tekući troškovi i animacija' - provedba tipa operacije '19.4.1., Tekući troškovi i animacija' i o istome se podnosi tromjesečno izvještaj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju."

No, valja reći da nisu svi istarski LAG-ovi, a ima ih četiri (Južna, Središnja, Istočna i Sjeverna Istra), netransparentni poput ovog. Labinski gradonačelnik i predsjednik LAG-a Istočna Istra Valter Glavičić bez ikakvih zadrški nam govori da imaju četvoro zaposlenika i da su svi primljeni putem javnog natječaja. Na mrežnim stranicama tog LAG-a vrlo je jasno navedeno i tko čini Skupštinu, a tko je u Nadzornom i Upravnom odboru. Sve to, međutim, ne postoji na stranicama LAG-a Južna Istra čija je izrada sufinancirana sredstvima EU-a.

Predsjednik LAG-a Pliško jučer je medijima uputio priopćenje u kojem pokušava opravdati neopravdivo. "Želim naglasiti da je LAG Južna Istra apolitična organizacija. U našem su radu, od sastava tijela udruge i zaposlenih djelatnika do odabira EU projekata, stranačka pripadnost i eventualna angažiranost u sferi politike potpuno irelevantni. Udruga se želi baviti isključivo onime u čemu je uspješna, a to su ruralni razvoj, EU fondovi i savjetovanje. Stoga, kao predsjednik LAG-a Južna Istra, odbacujem svaku konstrukciju da je udruga politizirana. U proteklim mjesecima, zbog uistinu povećanog obima posla, odlučili smo ojačati naše ljudske resurse s ljudima za koje smo apsolutno sigurni da mogu značajno doprinijeti realizaciji same misije udruge."

Za voditeljicu udruge, bivšu pročelnicu i članicu Predsjedništva vodnjanskog IDS-a, Moiru Drandić Pauro poručuje da je istaknuto ime u upravljanju EU projektima na ovom području. "Svoje je znanje itekako dokazala na prethodnim radnim mjestima u Gradu Vodnjanu i Općini Ližnjan. Odgovorno tvrdim da se svatko tko je imao prilike surađivati s kolegicom Drandić Pauro mogao uvjeriti kako u njezinu stručnost i profesionalnost, tako i u predanost u radu. Imati jednu od dokazano najstručnijih osoba u Istri po pitanju EU fondova, može se okarakterizirati isključivo kao veliko pojačanje za našu udrugu", ističe Pliško.

Isto, kaže, vrijedi i za Codaccija. "Istina, poznata je funkcija koju je Codacci obnašao proteklih godina u Gradu Vodnjanu, ali isto tako vjerujem da je brojnim žiteljima Vodnjanštine poznat njegov potencijal u koordiniranju projekata te posvećenost zadacima koji su mu dodijeljeni. Imajući na umu nedvojbene kvalitete Drandić Pauro i Codaccija, njihov politički angažman pada u drugi plan, a u kontekstu rada udruge on je potpuno irelevantan. Suprotno konstrukcijama koje su se pojavile u medijskom prostoru, njihovo zaposlenje smatram jako pozitivnim za budući rad LAG-a Južna Istra", ističe Pliško.

Poručuje i da kao predsjednik udruge stoji iza svih djelatnika. "Marljivi su to ljudi, koji daju sve od sebe i najmanje što zaslužuju jest biti predmet medijske hajke", navodi u svojem priopćenju Pliško.

LAGx Juzna Istra WEBx

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater