NAJNOVIJE


BUZETSKA UDRUGA ANTIFAŠISTA Terenska nastava s mladima

Učenici posjetili rodne kuće Tita i Tuđmana

Sa srednjoškolcima u posjetu Kumrovcu  (Stojan JERMANIŠ)

Nedavno je delegacija naše Udruge antifašista obišla Srebrenicu i Tuzlu gdje se susrela s antifašistima Tuzle. Razmijenili smo iskustva, bili su oduševljeni i nisu mogli vjerovati da se rad s mladima može realizirati na takav način, izjavio je predsjednik buzetske Udruge antifašista Edo Jerman

Osnovcima već sedmu godinu za redom, a srednjoškolcima šestu godinu, buzetska Udruga antifašista na satovima povijesti i na terenskoj nastavi prenosi antifašističke tekovine te razdoblje Drugog svjetskog rata povezuje s događajima iz Domovinskog rata. Po tome je među rijetkima, ako ne i jedina udruga takve vrste koja tako intenzivno radi s mladima.

Tri spaljena sela

Na jednodnevni izlet, ujedno i terensku nastavu, u Spomen dom sjedinjenja u Pazin, a potom i u selo Kresini kod Žminja, Šaini u Općini Barban i Bokordići u Općini Svetvinčenat, tri sela koja su potpuno spaljena za vrijeme Drugog svjetskog rata, nedavno je povela osmaše iz Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja". U Pazinu su, prenio je predsjednik buzetske Udruge antifašista Edo Jerman, osnovci prisustvovali predavanju na temu Pazinskih odluka i priključenja Istre matici domovini, a i na drugim mjestima govorili su im o događajima iz Drugog svjetskog rata i to uglavnom oni koji su to vrijeme kao djeca i sami proživjeli.

Buzetski srednjoškolci na jednodnevnom su izletu obišli spomenik Seljačkoj buni 1573. godine i Matiji Gupcu, rodnu kuću prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, dok su u Kumrovcu obišli rodnu kuću Josipa Broza Tita.

Značaj Tita

- Poznate su Tuđmanove zasluge za samostalnu Hrvatsku kao i značaj Tita koji je prije svega, uz partizane, zaslužan za oslobođenje Istre i to se sve prenosi djeci, istaknuo je Jerman.

Terenska nastava planirana je godišnjim programom udruge te je uvrštena u kurikulum buzetskih škola.

- Cilj je da osmašima kažemo istinu o zbivanjima i stradanjima u vrijeme Drugog svjetskog rata na području Istre, dok sa srednjoškolcima obilazimo spomen obilježja velikana i upoznajemo ih s povijesnim razdobljima u kojima su svojim djelovanjem ostavili svoj trag. Nedavno je delegacija naše Udruge antifašista obišla Srebrenicu i Tuzlu gdje se susrela s antifašistima Tuzle. Razmijenili smo iskustva, bili su oduševljeni i nisu mogli vjerovati da se rad s mladima može realizirati na takav način, izjavio je Jerman. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam