ZA UREĐENJE PARK ŠUMA ŠIJANA I BUSOLER GRAD IZDVAJA 200 TISUĆA KUNA

U Šijanskoj šumi vrijeme će pokazivati novi sunčani sat


Park šume Busoler i Šijana sigurno su neke od omiljenih lokacija svih Puljana, koji u svako doba godine tamo rado odlaze, ponajviše da bi se maknuli iz gradske vreve i gužvi. Bilo ljeto ili zima, u Šijanskoj šumi uvijek je živo, a u tu zelenu oazu nadomak grada rado dolaze obitelji s djecom, rekreativci, umirovljenici i svi ljubitelji prirode. Tijekom nesnosnih vrućina, najbolje je osvježenje potražiti u šumi i tako se u dubokoj hladovini i tišini, barem nakratko, maknuti od krcatih plaža i turističkih gužvi.

Mjesto koje mora biti viđeno

Grad Pula prepoznao je važnost brige o park šumama Busoler i Šijana te je ove godine odlučio izdvojiti dodatnih 200 tisuća kuna za njihovo uređenje i održavanje. Naime, Grad u suradnji s Javnom ustanovom Natura Histrica, već dugi niz godina provodi razne aktivnosti unapređenja i zaštite park šuma, a ove će se godine sredstva usmjeriti na održavanje, čišćenje i neke nove sadržaje. Najveća novost je postavljanje novog sunčanog sata u Šijani.

- Sunčani sat je zanimljiva interaktivna instalacija jer traži sudjelovanje posjetitelja. Za pokazivanje točnog vremena koristi ljudsku sjenu, a za svaku poziciju na svijetu, treba napraviti poseban izračun. Ovakva instalacija pretvara "obično" mjesto u mjesto koje mora biti viđeno, a biti će postavljen u ravnini, ili lagano ispod ravnine zemljišta, tako da se površina može normalno kositi i održavati, rekla je ravnateljica JU Natura Histrica Silvia Buttignoni, rekavši da bi se sat trebao montirati tijekom ovog ili idućeg mjeseca.

Sat izliven u betonu s utisnutim brojevima izrađuje Branko Radosavljević iz Pule iz Udruge Sunčana Ura. Sat će biti širok šest i dug četiri metra te će biti polukružno postavljen.

Među ostalim, gradskim novcem financirat će se cjelogodišnji nadzor za obje park šume u sklopu kojih će se provoditi radovi na uređenju, poput košnje, čišćenja vegetacije i uklanjanja suhih i oštećenih stabala uz staze i putove. U planu je i preventivna zaštita od šimširovog moljca i zaštita od drugih eventualnih nametnika, popravak i uređenje rekreativnih staza te zamjena zapreka i zatvaranje ostalih prilaza na Busoleru. Također, u Šijanskoj šumi će se dodatno označiti značajne biljne vrste, a obavit će se i zamjena smjerokaza staza.

Povećanje broja posjetitelja

Stručne službe Nature Histrice, između ostalog, brinu o flori i fauni obje park šume te pružaju posjetiteljima usluge edukacije. Podrška su organizaciji raznih događanja te su i sami organizatori edukativnih i rekreativnih manifestacija. Zbog kontinuiranog ulaganja i brige, svi dosadašnji koraci poduzeti u smjeru uređenja i održavanja rezultirali su znatnim povećanjem broja posjetitelja u park šumama Busoler i Šijana. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of