PREZENTACIJA AVD UREĐAJA

U Rovinju ove godine spašeno šest života

| Autor: Aleta BRATTONI
(Aleta BRATTONI)

Zavod za hitnu medicinu u suradnji s Gradom Rovinjom, policijom, vatrogascima, Crvenim križem i udrugom "Slatka strana života" za građane Rovinja, ali i sve koji su se na njegovom glavnom trgu zatekli, prezentirao je reanimaciju i AVD uređaj.

Građani su tijekom dvosatnog trajanja akcije naslovljene "Kako spasiti život?", imali priliku besplatno izmjeriti tlak i šećer.

Zainteresirani su se mogli upisati i za tečaj reanimacije. Do sada je za laike održano već oko dvadeset takvih tečaja.

- Ove je godine u Rovinju obavljeno 23 reanimacija, od čega je šest ljudi živo. U 50 posto slučajeva reanimaciju su započeli upravo laici, dakle osobe koje su se u tom trenutku zatekle kraj unesrećenog, izjavila je doktorica Orjana Čačić Momčilović, voditeljica rovinjske ispostave hitne medicinske pomoći.

Prisjetimo se kako je i rovinjski dvojac, Emil Nimčević i Elvis Poljak, početkom ove godine, zahvaljujući brzoj reakciji, reanimacijom uspio na životu održati 62-godišnjeg nogometaša rekreativca do dolaska hitne pomoći.

Naime, nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti tek tri do pet minuta bez kisika, što je mnogo manje no što treba Hitnoj medicinskoj pomoći da dođe do unesrećenog. Zbog toga, prema službenim podacima, od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Međutim, građani su ti koji su u čak 60 do 80 posto slučajeva svjedoci srčanog zastoja i započnu li odmah s oživljavanjem unesrećenog, mogućnost za preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećava se za čak dva do tri puta.

- Imamo jako dobre rezultate sa strancima. Njima je dovoljno primjerice ukazati gdje se nalazi defibrilator u gradu i oni će znati što treba učiniti, kazala je Čačić Momčilović, doktorica s tridesetogodišnjim iskustvom u poslu kojega, kaže, unatoč izazovima i njegovoj težini, neizmjerno voli.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini