PULA DOMAĆIN 3. MEĐUNARODNE KONFERENCIJE ISTARSKIH DOMOVA ZDRAVLJA I DRUŠTVA ZA PALIJATIVNU SKRB

U Istri dva mobilna palijativna tima koja vode liječnici specijalisti


U Puli se ovog vikenda održava 3. konferencija o palijativnoj skrbi s međunarodnim sudjelovanjem, najveći stručni skup u Hrvatskoj posvećen razvoju sustavne brige društva o palijativnim bolesnicima koji zajednički organiziraju Istarski domovi zdravlja i Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva, Istarske županije i Grada Pule. Ove godine tema je palijativna skrb u zajednici, a na trodnevnom skupu, koji se u petak u 17 sati otvara u kongresnoj dvorani hotela Park Plaza Histria, hrvatsku i europsku praksu i iskustva predstavit će vodeći domaći i inozemni stručnjaci iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, SAD-a i Velike Britanije.

Tročlani medicinski timovi

Najavljeno je gotovo 400 sudionika, 44 stručna izlaganja, pet radionica te završna panel diskusija na kojoj će se razgovarati o psihološkoj i duhovnoj skrbi, stacionarima, iskustvima rada u palijativnoj službi, volonterima i profesionalcima, koordinaciji unutar raznih institucija posvećenih brizi o najtežim bolesnicima.

Istarska županija među nacionalnim je predvodnicima u razvoju sustava palijativne skrbi na terenu, u domu bolesnika. Krenulo se s jednim palijativnim timom na čelu s dr. Diegom Bruminijem, a od listopada prošle godine u Istri djeluju dva mobilna palijativna tima koliko je i predviđeno javnozdravstvenom mrežom. U tročlanom je timu liječnik specijalist te dvije prvostupnice sestrinstva pa tako u Djelatnosti za palijativnu skrb pri Istarskim domovima zdravlja sada radi šest stalnih zaposlenika, uz cijeli niz specijalista, vanjskih suradnika.

Njihov se rad odvija isključivo na terenu, u domu palijativnog bolesnika gdje pomažu i članovima njihovih obitelji. Među vanjskim suradnicima deset je specijalista raznih struka: kirurg, psihijatar, psiholog, dvoje neurologa, internist, onkolog, stomatolog i drugi koji rade u privatnom sektoru ili u pulskoj bolnici. Rad dva palijativna tima u Istri kompletno financira HZZO, a vanjski suradnici se plaćaju iz županijskog proračuna. Od početka rada djelatnosti imali su oko 2.700 pacijenata, a u svakom trenutku skrbe o njih 600-tinjak.

Skrb u domu bolesnika

- Jedan palijativni tim vodi dr. Robert Bilić, specijalist obiteljske medicine, donedavno koncesionar koji je prešao raditi u Dom zdravlja. Od početka ove godine dr. Diego Brumini je u mirovini i nastavio je raditi četiri sata u Općoj bolnici Pula koja formira djelatnost bolničke palijativne skrbi. Kao privremeno rješenje, u drugom palijativnom timu s po pola radnog vremena radi dvoje privatnih neurologa, dr. Julijana Franinović Marković i dr. Mario Grbin, godinama vanjski suradnici, što će biti i od sredine svibnja kada vođenje tima preuzima dr. Mario Božac, onkolog koji je do sada radio u Poliklinici Ars Medica. Posebno nam je drago da je služba palijativne skrbi IDZ-a prepoznata među takvim stručnjacima, jer znamo da je u većini drugih sredina vrlo teško naći liječnike koji žele raditi u palijativi. Jako smo zadovoljni da naše timove vode specijalist obiteljske medicine i onkolog, što je idealna kombinacija za ovu djelatnost. Time možemo nastaviti ono po čemu smo bili posebni u Hrvatskoj, a to je specijalistički palijativni tim, da možemo pacijentima omogućiti najbolju moguću skrb do kraja života u njihovom domu, kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj IDZ-a i predsjednik Organizacijskog odbora konferencije. (Duška PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini