NAJNOVIJESTARI PROBLEM JOŠ NIJE RIJEŠEN

TURISTIČKO NASELJE BARBARIGA Vlasnici apartmana i Grad Vodnjan protiv naplate parkiranja, vlasnik zemljišta provodi naplatu i NE MOGU MU NIŠTA

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

* Tvrtka B. Parking provodi naplatu parkiranja kojem se žestoko protivi dio vlasnika apartmana koji tvrde da su kupnjom apartmana kupili i parkiralištno mjesto, samo što ono nikad nije upisano u zemljišne knjige * Grad Vodnjan je na strani vlasnika apartmana i već se godinama protivi naplati parkiranja u području Turističkog naselja Barbariga, za što nikad nije dao svoju suglasnost, ali je nemoćan jer se radi o privatnom zemljištu

 

Pojedini vlasnici apartmana smještenih u sklopu Turističkog naselja Barbariga pored Pule i ove godine ne odustaju od borbe za besplatno parkiranje na području turističkog naselja, koje im ne dopušta tvrtka G. U. Barbariga koja je vlasnik zemljišta.

Riječ je o naselju koja je izgrađeno još 80-ih godina prošlog stoljeća, ali još danas se za tim projektom vuku repovi, vezani prije svega za to jesu li kupci apartmana kupili ujedno i parkirališno mjesto, ili nisu. Dio vlasnika apartmana iz ljeta u ljeto prosvjeduje, ali naplata se i dalje provodi.

U Turističkom naselju Barbariga s naplatom parkiranja krenuli su pred ljeto 2013. godine, kad je osnovano trgovačko društvo B. Parking d.o.o., koje od tada upravlja parkiralištima u naselju. Naplata parkiranja od tad se vrši svakog ljeta, a za ovu godinu to je od 1. lipnja do 31. listopada, svakog dana od 8 do 21. Prema ovogodišnjem cjeniku, sat parkiranja iznosi 4 kune, za dnevnu kartu treba izdvojiti 120, tjednu 200, a mjesečnu 500 kuna, odnosno upola manje za osobe sa stalnim prebivalištem u Turističkom naselju Barbariga. U cjeniku se nalazi i sezonska karta s rezervacijom parkirnog mjesta, za koju treba platiti 1.800 kuna, dok ista takva bez rezervacije košta 900 kuna.

Vlasnik zemljišta

Odluka o organizaciji naplate i kontrole parkiranja na području turističkog naselja Barbariga već je od prve godine izazivala burne reakcije među vlasnicima apartmana, pretežito iz Slovenije i Hrvatske, koji su bili uvjereni da parkirni prostor u turističkom naselju ide uz kupljeni apartman. Situacija oko vlasništva parkirališnih mjesta jedan je od repova koji se vuku još od vremena realizacije projekta, pa je i prije samog uvođenja režima naplate niz godina trajala borba između pojedinih vlasnika apartmana i pulske tvrtke G. U. Barbariga, koja je zemljište kupila od Hrvatskih šuma i bivše Općine Pula (danas je taj prostor administrativno dio grada Vodnjana).

Tijekom proteklih 40-ak godina najveći dio apartmana promijenio je i po nekoliko vlasnika, pa danas tek rijetki imaju originalne kupoprodajne ugovore kojima mogu dokazivati što im se sve nalazilo u paketu koji su platili kad su kupovali apartmane. Taj original navodno dokazuje da su kupnjom apartmana vlasnici dobili pravo na korištenje parkirališta. Međutim, nesretno sročena definicija i činjenica da to vlasništvo očito nije upisano, razlozi su danas nesređenih odnosa i frustracija vlasnika apartmana, kojima ne preostaje ništa drugo nego plaćati parkirni prostor, ili se svakog ljeta iznova natezati oko istog pitanja.

Detalji iz ugovora

Neki od njih su prilično uporni, a najuporniji je Janez Gomzi iz Slovenije koji je početkom ovog ljeta obišao Ured predsjednice RH, Vladu, Državni inspektorat i brojne druge institucije, tražeći rješenje za ovaj problem. Gomzi je vlasnik stana u TN Barbariga od svibnja 1990. te upozorava na ugovor u kojem stoji da se "stan gradi prema komercijalnoj slici i tehničkom opisu, koji su sastavni dijelovi ugovora" te da "kupac potpisom ugovora potvrđuje primitak istih". Iz komercijalne dokumentacije pak proizlazi da su prateći sadržaji stambene jedinice vrt i parkiralište, i to uz definiciju da "svakoj stambenoj jedinici pripada jedno parkiralište na najpogodnijem mestu".

"To znači da već iz ugovora proizlazi da imam pravo trajno koristiti parkiralište na najpogodnijem mjestu. Međutim, investitor nije ispunio svoju obavezu i izvršio upis svih objekata i javnih površina u zemljišne knjige, što je suprotno zahtjevu iz dozvole za upotrebu apartmanskog objekta. Nakon toga je u svibnju 2013. godine trgovačko društvo B. Parking d.o.o. započelo s nelegalnom naplatom parkiranja i od tada do danas djeluje iznad zakona, suprotno odlukama lokalne zajednice i mimo pravne države. Nitko im nije dozvolio naplatu parkinga, međutim oni i dalje to rade i na taj način konstantno uznemiravaju vlasnike apartmana", kaže među ostalim Janez Gomzi.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam