duga je 27 kilometara

Turistička zajednica središnje Istre predstavila novi itinerar JURE GRANDO - NOVA BICIKLISTIČKA STAZA NA PODRUČJU TINJANA

Staza prolazi kroz krajolik tipičan za ovo područje Istre te se velikom većinom trase vozi putovima pokrivenim vegetacijom što ju čini pogodnom i za vožnju u ljetnim mjesecima * Povezana je s ostalim postojećim biciklističkim stazama prema Kanfanaru, Sv. Lovreču i Tinjanu te na taj način povezuje unutrašnjost s obalom

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Nova biciklistička staza - Jure Grando, Kringa

Nova biciklistička staza - Jure Grando, Kringa


U Kringi, u Općini Tinjan, jučer je predstavljena nova biciklistička staza Jure Grando koja nosi "Istra bike" broj 618. Radi se o biciklističkoj kružnoj stazi dužine 27 kilometara s 330 metara ukupne visinske razlike.

- Zbog konfiguracije terena i tehničkih karakteristika, svrstana je u srednje teške staze, označene žutom bojom, a ona povezuje obronke Limske drage sa samim podnožjem doline, kroz koju prolazi sve do skretanja prema Baratu te križanju s ostalim biciklističkim stazama odakle vodi do mjesta Kanfanar, kazala je na otvorenju direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti.

Direktno u podnožje Drage

Prvi dio staze vodi kroz uređenu makadamsku stazu (koja je ujedno i pješačka) te se nakon otprilike 600 metara dolazi do zahtjevnijeg spusta, koji vodi direktno u podnožje Drage. Vožnja stazom potom se nastavlja po pretežito položenom terenu sa zemljanom podlogom i šumskim puteljcima, otprilike 7 kilometra sve do uspona koji širokim makadamskim putem u dužini od 4 kilometara vodi do mjesta Barat.

- U predjelu Barata staza prolazi šumskim i makadamskim putovima preko Rajkove Stancije na asfaltiranu lokalnu cestu Kringa - Radetići u dužini od 200 metara da bi ponovno skrenuli na makadamski put koji vodi prema selu Hrvatini. U mjestu Hrvatini skrećemo kratkim dijelom na lokalnu prometnicu Kringa - Sv. Lovreč, koju napuštamo nakon 100 metara te se preko sela Gregorci i Pavletići šumskim i makadamskim putem krećemo prema Jelovcima te Piškovoj Stanciji, zatim prema Vitasima i Pajcima gdje ulaskom na makadamski put slijedi lagani uspon, dužine oko 2,5 kilometra do povratka u Kringu, kazala je Kantaruti.

Napomenula je da staza prolazi kroz krajolik tipičan za ovo područje Istre te se velikom većinom trase vozi putovima pokrivenim vegetacijom što ju čini pogodnom i za vožnju u ljetnim mjesecima. Također, što se tiče povezivanja s ostalim postojećim biciklističkim stazama treba istaknuti da je ova staza koncipirana na način da povezuje staze općina: Kanfanar (271 i 273), Sv. Lovreč (616) i Tinjan (615) te na taj način unutrašnjost s obalom, pošto se staze Sv. Lovreča i Kanfanara povezuju sa stazama Rovinja (201) i Vrsara (174).

Studija o cikloturizmu

Uređenje i obilježavanje nove biciklističke staze financirano je sredstvima TZ-a središnje Istre, uz sufinanciranje Općine Tinjan i županijskog Upravnog odjela za turizam. TZSI je projekt kandidirala na natječaj "Program poticanja turističkih manifestacija, projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima" koji je raspisao županijski odjel. Odobreno je 11 tisuća kuna, odnosno 50 posto vrijednosti projekta.

Kako je istaknula županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, radi se o projektu koji ima za cilj ojačati poziciju središnje Istre kao privlačne destinacije za aktivan odmor, biciklizam i uživanje u netaknutoj prirodi. Dodatni sadržaji, poput biciklističkih staza, pridonose zadovoljstvu gosta, koji u outdoor segmentu ima zadovoljene osnovne i dodatne uvjete.

- U tijeku je i izrada studije o razvoju cikloturizma Istarske županije čiji je cilj ponuditi model upravljanja kvalitetom u destinaciji. Studija se bavi pitanjem kako dodatno unaprijediti te kvalitetno i održivo razvijati cikloturizam u Istarskoj županiji - zaključila je Prodan Mraković.

Događaju je prisustvovala tinjanska općinska pročelnica Jasmina Cvitan Lakača. Dodatne informacije o samoj stazi Jure Grando dostupne su na poveznici www.istria_bike.com/hr/staze/interaktivni-popis-staza/226-ch-0?&l_over=1 .

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum