ISTRA U SABORU

Tulio Demetlika (IDS): Labinska republika i danas živi u Istri. Geni naših rudara uče nas da se nikada ne smijemo povlačiti pred primitivcima i nasilnicima

| Autor: Glas Istre
Tulio Demetlika u Saboru

Tulio Demetlika u Saboru


U jučerašnjem slobodnom iznošenju stajališta, u ime Kluba IDS-a zastupnik Tulio Demetlika je u Saboru govorio o 100. obljetnici Labinske republike

- Odajem počast rudarima, herojima rada i morala koji su kopanjem tog crnog zlata karbona ostavili neizbrisivi trag u izgradnji Labina, ali i svih sistema koji su protekla tri stoljeća vladala Istrom i crpili njeno rudno bogatstvo, započeo je Demetlika svoje izlaganje.

U čast svim rudarima Demetlika je u Saboru govorio odjeven u svečanu rudarsku odoru koju mu je dalo Ministarstva rudarstva Republike Poljske te je pročitao poeziju o rudarima na „labinjonskoj cakavici“ labinskog pjesnika Daniela Načinovića.

Demetlika je napomenuo da je Labinska republika, iako je trajala samo 37 dana, ostavila neizbrisivi trag u povijesti jer se taj ustanak istarskih rudara smatra prvim svjetskim ustankom protiv fašizma. Naglasio je da je Labinska republika povijesni primjer radničke solidarnosti jer su istarski rudari svojom sindikalnom borbom tražili poboljšanje radničkih prava, položaja i poboljšanje radnih i životnih uvjeta, a glavni cilj njihove pobune bio je stati na kraj izrabljivanju, robovlasničkom i neljudskom odnosu.

- U rudniku su svi bili jednaki - crni od ugljena, o nacionalnosti nitko nije ni razmišljao i jedino su tako, pod okriljem mraka mogli jedan drugome čuvati leđa - pravi kamaradi, kazao je saborski zastupnik IDS-a.

Demetlika je istaknuo da Labin i danas svjetski primjer suživota, a Labinska republika vrijednost koja je duboko usađena u svakom čovjeku koji njeguje multikulturalnost, multietničnost i antifašizam te da je Labinska republika svaka osoba koja poštuje svoju prošlost i na njoj ponosno gradi svoju budućnost.

- Labinska republika i dan danas živi i živjeti će u Istri, geni naših rudara koji se prenose iz generacije na generaciju uče nas da moramo ustrajati u borbi za svoje vrijednosti i da se nikada ne smijemo povlačiti pred primitivcima i nasilnicima i zato je naša regija sinonim za prosperitet i suživot, napomenuo je.

Na kraju izlaganja još je jednom čestitao Dan Labinske republike i Dan rudara te poželio svima 100 puta rudarski „SRETNO“.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater