JAVNA RASPRAVA O PROSTORNOM PLANU OPĆINE SVETVINČENAT

Traže brisanje svakog traga zahvata u Gustoj vali


U Mediteranskom plesnom centru Općine Svetvinčenat danas je održana javna rasprava o prijedlogu petih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Svetvinčenat, na kojoj se okupilo samo 40-ak mještana. Razlog tako slabom odazivu treba tražiti i u činjenici da je javna rasprava zakazana za 15 sati, usred radnog tjedna, a njoj su se odazvali većinom mještani Čabrunića.

Izmjene i dopune PPU-a prezentirali su predstavnici izrađivača Jasminka Peharda-Doblanović i Boris Petronijević iz pulske tvrtke Urbis, a raspravu je moderirao pročelnik općinskog Jedinstvenog upravnog odjela Alen Doblanović. Nakon uvodnog djela, u kojem je Peharda-Doblanović ukratko predstavila prijedlog izmjena prostorno-planskih dokumenata, što je samo jedan od koraka na putu koji je započeo još u prosincu 2015. godine kada je Općina donijela odluku o pokretanju ove procedure, rasprava je krenula samo u jednom smjeru.

Protiv kamenoloma

To se moglo i očekivati budući da velika većina jučer okupljenih pripada skupini mještana koji su se i ranije pojavljivali na okruglim stolovima i javnom izlaganju studije o utjecaju na okoliš eksploatacije tehničko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju "Gusta vala", asfaltne baze i betonare u industrijskoj zoni "Gusta vala", gdje su se oštro protivili tom projektu kojeg na temelju županijskog prostornog plana na području mjesta Čabrunići želi realizirati pulska tvrtka Cesta.

Upravo na pritisak mještana Općinsko vijeće Svetvinčenta je potkraj prošle godine donijelo odluku kojom se od županije traži brisanje zahvata u Gustoj vali iz prostornih planova, a na tom je tragu bila i čitava jučerašnja rasprava. Vruća rasprava u ledenoj dvorani, u kojoj je temperatura bila vjerojatno još i niža od vanjskih nekoliko stupnjeva.

Iako je u ovom prijedlogu izmjena i dopuna brisana industrijska zona Gusta vala, u planovima je ostalo zapisano eksploatacijsko polje, a to je činjenica koja najviše smeta mještanima. Ivan Milovan iz mjesta Čabrunići tražio je od izrađivača PPU-a da se na svakom mjestu na kojem se spominje Gusta vala obavezno dopiše kako je riječ o zahvatu za koji je Općina podnijela zahtjev za izmjenu županijskog plana. Milovan je naglasio da je to izuzetno važno jer se na takav način može izbjeći eventualno naknadno penaliziranje općine od strane potencijalnog investitora koji bi mogao tražiti da mu se u slučaju konačnog odustajanja od zahvata u Gustoj vali nadoknade troškovi poduzetih predradnji i istraživanja. Također, zatražio je da se na tom djelu zadrži status takozvanog posebnog botaničkog rezervata, čime se onemogućuju površinski radovi. Kao primjedba s ove javne rasprave u zapisnik je ušao i prigovor na cestu u Čabrunićima koja je ucrtana kao postojeća, iako se u konkretnom slučaju radi o uskom putu, omeđenom suhozidom, puno kraćem od ucrtanog u planu koji se proteže i preko privatnih parcela. I ta bi cesta mogla "produžiti život" industrijskoj zoni Gusta vala.

Dopunska rasprava

U raspravu se uključila i Dušica Radojčić iz Zelene Istre koja je podsjetila izrađivače plana da su građani donijeli odluku da u općini u kojoj se sve više ulaže u turističke kapacitete i ekološku poljoprivredu nema mjesta za kamenolom.

- U tom su smislu izvršili i pritisak na svoje predstavnike u Općini, koji su na koncu zatražili brisanje Guste vale iz prostornog plana. Vas plaća Općina, i ono što se od vas očekuje je da u ovim izmjenama i dopunama postavite prepreke realizaciji zahvata Gusta vala, kazala je Radojčić.

Pročelnik Doblanović i zamjenik načelnika Dean Perković su nastojali uvjeriti mještane da je Općina na njihovoj strani te da će učiniti sve da ovu stvar istjeraju do kraja. Stoga je dogovoreno da će se, iako ih na to zakon ne obavezuje, nakon usvajanja i ugradnje svih primjedbi održati još jedna javna rasprava o ovom prevažnom prostornom dokumentu Općine Svetvinčenat.

Na koncu, spomenimo i to da je javna rasprava otvorena do 10. veljače, a do tada je otvorena mogućnost i onima koji nisu bili na ovom javnom izlaganju da upute svoje primjedbe na predložene izmjene i dopune PPU-a. Jedinstveni upravni odjel će svoja vrata imati otvorena do subote 10. veljače u 12 sati. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater