KONFERENCIJA U PAZINU

Tko su digitalni nomadi i kako ih privući u središnju Istru?

| Autor: Glas Istre
(Arhiv Glasa Istre)

(Arhiv Glasa Istre)


Tko su digitalni nomadi i zašto su baš oni ciljana publika projekta "Živi i radi u središnjoj Istri". Odgovor na to pitanje moglo se čuti na današnjoj konferenciji u pazinskom Spomen domu namijenjenoj iznajmljivačima i ostalim dionicima u turizmu središnje Istre.

Digitalni nomadi su osobe koje poslom nisu vezane za jedno mjesto, već svoj „ured“ mogu preseliti na bilo koje mjesto u svijetu, sve dok tamo postoji dobra i pouzdana internetska veza. Također, oni nemaju fiksno radno vrijeme, već rade prema potrebama projekta ili posla na kojem u danom trenutku rade.

Turistička zajednica središnje Istre nastoji se upravo središnja Istra približiti digitalnim nomadima kao idealna destinacija za život i rad. Projekt je sufinanciran putem Fonda za nedovoljno razvijena područja kontinent te Fonda za udružene turističke zajednice Hrvatske turističke zajednice.

Naime, Hrvatska je jedna od prvih država članica Europske unije koja je zakonski regulirala privremeni boravak digitalnih nomada za treće zemlje, koji može trajati do godinu dana. Početkom 2021. započeo je proces izdavanja viza, što je rezultiralo porastom interesa prema Hrvatskoj kao destinaciji.

Kako bi privukli digitalne nomade u središnju Istru, u sklopu projekta "Živi i radi u središnjoj Istri", izrađena je marketinška kampanja te web-stranica koja bi im trebala biti od pomoći pri planiranju boravka na našem području, povezujući ih s iznajmljivačima i mogućnostima koje pruža Coworking Pazin UP-a, pazinski poduzetnički inkubator.

Primarni cilj ovoga projekta je produžiti turističku sezonu, odnosno povećati turistički promet tijekom zimskih mjeseci, a samim time i osigurati bolju popunjenost smještajnih kapaciteta središnje Istre te je istovremeno promovirati kao cjelogodišnju destinaciju.

Na predavanju su sudjelovali kao predavači Claudia Pučić, direktorica Razvojne agencije Srce Istre, koja je predstavila usluge Pazin UP-a Poduzetničkog inkubatora, potom Domagoj Ostović, direktor i osnivač tvrtke Lloyds digital, s predavanjem "Mogu li digitalni nomadi pomoći cjelogodišnjem turizmu središnje Istre?" i Tomislav Pancirov, lifestyle poduzetnik i digitalni nomad, s predavanjem "Tko su digitalni nomadi, kako ih privući i koje benefite donose?".

Program su otvorili Goran Hrvatin, predsjednik Turističke zajednice središnje Istre, Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre, i Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater