KONFERENCIJA ZA NOVINARE

SVI IDS-OVI GRADONAČELNICI OŠTRO KRITIZIRALI DRŽAVU ZBOG UZIMANJA ZEMLJIŠTA Boris Miletić: Ovo je čista otimačina! Politika države naše maslinike i brajde pretvara u draču!

| Autor: Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Svi istarski gradonačelnici iz redova IDS-a, na današnjoj konferenciji za novinare upozorili su na zadnji potez Republike Hrvatske koja istarskim gradovima i općinama, nakon gotovo tri desetljeća oduzima vrijedno šumsko i poljoprivredno zemljište, iako su gradovi i općine početkom 90-ih bili pravni slijednici imovine koja je bila upisana kao društveno vlasništvo, a koje se u to vrijeme nalazilo unutar granica građevinskog područja.

Predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je da će se ponovno založiti za izmjenu Zakona o šumama koji je doveo do ovog apsurda, rekavši da je ovo čista otimačina!

- Riječ je o tipično hrvatskoj pravnoj zavrzlami koja traje već desetljećima, a čije posljedice mogu biti katastrofalne za ljude u Istri. Nakon tri desetljeća i brojnih izgubljenih sporova, država je našla vrlo domišljat način da se domogne šumskih i poljoprivrednih zemljišta na Poluotoku. Iako su istarski gradovi i općine bili pravni slijednici i oko toga nikad nije bilo prijepora te je i država davala svoju suglasnost, nekoliko desetljeća kasnije se ipak predomislila i ta ista zemljišta sad traži natrag! Da apsurd bude veći, a nepravda gora, država od gradova i općina traži i sve prihode ostvarene od raspolaganja tom imovinom!, upozorio je Miletić.

Drugim riječima to znači, da svaka parcela na kojoj nije sagrađen objekt, vlasništvo je RH, a ukoliko je ta ista parcela u prošlosti prodana na javnom natječaju, onda su gradovi i općine u obvezi taj novac uplatiti državi.

- Da budemo posve jasni, ovdje se ne radi o tome da je država odlučila drugačije tumačiti zakon, već o čistoj otimačini resursa općina i gradova. Poznato je da svaka nazovi reforma koju provodi država, pada na teret gradova i općina. Sada je taj izrabljivački odnos zahvatio i zemljišta koja su već desetljećima u vlasništvu gradova i općina. No problem ne bi bio ni upola tako dramatičan da država čuva svoju imovinu i ulaže u nju. Svi znamo što se događa s imovinom u vlasništvu države, a što s imovinom u vlasništvu lokalne samouprave. Prve propadaju, a druge se stavljaju u funkciju razvoja! Država Istri uzima poljoprivredna i šumska zemljišta ne da bi ih oplemenila, nego da bi ih pustila da propadnu!, upozorio je Miletić, rekavši je da mu se čini da država tako ne postupa u drugim dijelovima Hrvatske, te da će ovakva praksa samo dodatno otežati i poskupjeti brojne planirane investicije u Istri.

Istaknuo je da je svim istarskim gradonačelnicima kristalno jasno što će se dogoditi sa zemljištem koje država sada želi prisvojiti – propast će, kao i gotovo sve drugo čime upravlja država!

- Još jednom pozivamo državu da preispita svoj odnos prema gradovima i općinama, a prije svega prema svojoj imovini. Ako imovinom ne znate ili ne želite upravljati, zašto se toliko trudite da je oduzmete onima koji znaju?! Vaša politika naše maslinike i brajde pretvara u draču. Apeliramo na vas da to ne radite!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum